360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Průvodce suchými víny

Průvodce suchými víny.

Červené, nebo bílé? Ať už si vyberete jakkoli, něco je jisté: váš výběr tím nekončí a spoustu znalců by rázem dodala, že chtějí suché víno. Vybrali jsme pro vás jejich nejznámější představitele. Seznamte se s nimi v dnešním článku.

Suché víno a cukr: Trocha teorie pro neznalé

Suchá vína bývají z vinných lístků ta nejméně sladká a nejvíce kyselá. Co to ale vlastně znamená v praxi?

Po dokončení procesu kvašení zůstává ve víně nezkvašený cukr. A právě množství tohoto tzv. zbytkového cukru má na výslednou chuť vína zásadní vliv. Suchá vína poté obsahují nejmenší množství zbytkového cukru, maximálně 4 g na litr.

Víte, že…? V souvislosti s vínem můžeme hovořit také o cukernatosti. Pojem označuje množství cukru v hroznech. Zpravidla platí, že vyšší cukernatosti dosahují vyzrálejší hrozny. A co má společného cukernatost s jakostí vína? To se dozvíte v našem článku o dělení vín podle cukernatosti.

Suché bílé víno? Poznejte nejoblíbenější odrůdy pro jeho výrobu

Vychutnáte si jej po celý rok, ale zejména za parného léta je vyhledávané pro své osvěžující schopnosti. Ano, řeč je o bílém vínu.

Víte, že…? Že je víno suché neznamená, že v něm nemůžete rozeznávat ovocné tóny. Aroma třešní, jahod, rybízu a řady dalšího ovoce si můžete vychutnávat i za současné absence cukru.

Bílé suché víno a favorit pro jeho výrobu: Ochutnejte Chardonnay

Světově oblíbená odrůda Chardonnay má svůj původ ve francouzském vinařském regionu Burgundsko. Odtud se rozšířila do celého světa – k nalezení je na všech kontinentech a v téměř každé zemi Evropy. A není divu – Chardonnay poskytuje bílá vína mimořádné kvality. Ta se navíc často hodí k archivaci.

Tip: Znáte Chablis, slavné víno z odrůdy Chardonnay? Tato vína ze stejnojmenné vinařské oblasti poskytují nezaměnitelný chuťový zážitek. Přesvědčit se můžete sami – ochutnejte Chablis z naší nabídky.

Veltlínské zelené – suché bílé víno, které si dopřejte hned

Tradiční odrůda, která je v Čechách tou nejvíce zastoupenou, má svůj původ v Rakousku. Úplně nejlépe víno z této odrůdy chutná mladé. Z hroznů Veltlínského zeleného bývají vyráběné směsi pro známková a šumivá vína.

Víte, že…? Veltlínské zelené je pěstováno rovněž na Slovensku, v Maďarsku i v Německu. Dohromady se všechny vinice, osázené touto odrůdou, rozkládají na 18 tisících hektarech. Pro lepší představu: To je téměř celková rozloha Ostravy.

Suché bílé víno? Synonymum pro Sauvignon Blanc

Typický představitel hroznů pro tvorbu suchého bílého vína má svůj původ pravděpodobně ve francouzské oblasti Bordeaux.

Jeden z nejvěhlasnějších Sauvignonů světa je Sancerre. Hrozny pro jeho výrobu pocházejí ze tří různých terroir – není proto překvapením, že vína Sancerre jsou nezřídka vyráběna jako cuvée. Jak mísení probíhá, prozkoumejte v našem samostatném článku o cuvée.

Suché červené víno aneb modrá je dobrá!

Červená vína jsou vyráběna z modrých hroznů révy. Vychutnáte si je po celý rok, především v zimních měsících potěší a zahřejí duši. Jaké jsou nejrozšířenější odrůdy pro výrobu suchých červených vín?

Víte, že…? Odstín červeného vína do značné míry ovlivňují rostlinné pigmenty, zvané antokyany. Ty se nacházejí ve slupkách hroznů a uvolňují se během nakvášení rmutu. Tentýž pigment se nachází třeba i v červeném zelí či v květech růže.

Cabernet Sauvignon – červené suché víno z Bordeaux

Sedmá nejpěstovanější odrůda světa je oblíbená pro svou chuť, aroma a schopnost přizpůsobit se nejrůznějším klimatickým podmínkám i půdě. Její původ hledejme nejspíše v Bordeaux, a to už v dobách římské kolonizace.Ve vinicích francouzského města Pauillac jsou vyráběna vína převážně z této odrůdy. Zajímá vás více o vinařské oblasti, ke které Pauillac náleží? Pročtěte si náš článek o Médoc.

Syrah, červené suché víno, které si rozumí i s bílým

Syrah je elegantní modrá odrůda, používaná k výrobě suchého vína. Hrozny jsou pěstovány v severní části francouzského údolí Rhôny. Vína z odrůdy Syrah se vyznačují vysokým potenciálem ke zrání. V téže oblasti se občas do červených vín přimíchává menší množství rmutu či moštu z bílé odrůdy Viognier, která se zde rovněž pěstuje. Výsledkem je komplexní víno s dokonalou texturou.

Tip: Zajímá vás, k jakým jídlům suchá vína nejlépe servírovat? Přečtěte si náš článek o párování vína s pokrmy, kde se dozvíte vše potřebné.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli