360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Nejstarší víno na světě zraje už 1670 let

Prastará láhev s vínem

Prastará skleněná nádoba, tvarově podobná amfoře, s úchyty ve tvaru delfína – navíc stále uchovávající svůj tekutý obsah. Tak takové překvapení čekalo na archeologický tým, který v roce 1867 pracoval na výkopech hrobky v německém Speyeru. Co je obsahem unikátní láhve a jaké okolnosti vedly k jejímu zachování? To si přečtěte
v dnešním článku.

Nalezená láhev, nazývána Speyer (nebo také Römerwein), je považována za nejstarší dochované víno na světě. Její původ je datován již kolem roku 350 n. l. Objevena byla v hrobce bohatého římského šlechtice a jeho manželky. Jejich pozůstalí věnovali nebožtíkům na cestu do říše mrtvých dohromady 16 lahví vína. Jako jediná ze všech však zůstala láhev Speyer neporušená. Sklo bývalo starými Římany pro delší uchování vína používáno velmi zřídka – bylo pro tento účel příliš křehké. I proto je objev skleněné láhve, navíc plné vína, opravdovou raritou. Jak to, že došlo k dochování
i jejího obsahu?

1964 Champagne Brut Oudinot

1964 Champagne Brut Oudinot

SKLADEM
8 500
1976 Saint-Julien Château Léoville Barton

1976 Saint-Julien Château Léoville Barton

SKLADEM
4 990
1946 Salice Salentino Riserva Leone de Castris

1946 Salice Salentino Riserva Leone de Castris

SKLADEM
9 500
1923 Chateauneuf du Pape Clos du Calvaire

1923 Chateauneuf du Pape Clos du Calvaire

SKLADEM
9 500
1968 Graves Grand Cru Chateau Pape Clément

1968 Graves Grand Cru Chateau Pape Clément

SKLADEM
9 500
1945 Pomerol Grand Cru Chateau Gazin

1945 Pomerol Grand Cru Chateau Gazin

SKLADEM
12 500
1955 Barolo Riserva Giacomo Borgogno & Figli

1955 Barolo Riserva Giacomo Borgogno & Figli

SKLADEM
11 500
1946 Sauternes Chateau Magey

1946 Sauternes Chateau Magey

SKLADEM
11 500
1989 Sauternes Grand Cru Château Filhot

1989 Sauternes Grand Cru Château Filhot

SKLADEM
3 690
1982 Champagne Brut Mumm de Mumm

1982 Champagne Brut Mumm de Mumm

SKLADEM
5 900

Nejstarší láhev vína uchovává svůj obsah díky unikátní receptuře

Žlutozelená skleněná nádoba o objemu 1,5 litru byla pečlivě zapečetěna horkým voskem. K vínu navíc ještě předtím starověký vinař nalil velké množství hustého olivového oleje, aby byl nápoj dokonale chráněný před působením vzduchu.

Víte, že…? Ke konzervaci vína se ve starověku používaly vskutku originální ingredience, jako třeba mramorový prach. Nejčastěji to ale byly různé kombinace bylin či výluh z borovicové pryskyřice. Výsledné víno bylo husté a lepkavé.

Zajímá vás, jak bezpečně uchovávat archivní víno? Pryskyřici ani mramorový prach do něj přidávat nemusíte. Přečtěte si náš článek o tom, jak skladovat archivní vína.

Nejstarší víno na světě
Nejstarší dochované víno na světě pochází z Říma.

Jak nejstarší víno na světě chutná?

V oblasti Dolní Falci, ze které víno pochází, má pěstování révy tradici už od starověku. Proto se pravděpodobně jednalo o víno vyrobené ze směsi lokálních hroznů. Římané rádi experimentovali se způsoby, jak vylepšit chuť a aroma výsledného nápoje. Proto do vína přidávali med – a aby byl nápoj ještě o něco sladší, bylo zvykem do směsi míchat dokonce olovo. Rovněž přidané konzervační látky se výrazně podílely na chuti výsledného nápoje. Nejednalo se tedy
o víno v pravém slova smyslu, jak jej používáme dnes. Velmi vzdáleně by se však dalo chuťově přirovnat k vermutu či svařenému vínu.

Víte, že…? Rovněž staří Egypťané přidávali do vína bylinky. Výsledný roztok používali jako lék na vnitřní i vnější zdravotní neduhy.

Nejstarší vína se kdysi uchovávala v amforách
Nejstarší vína se kdysi uchovávala v amforách.

Tekutina v lahvi Speyer už neobsahuje vlivem času žádný alkohol. Z mikrobiologického hlediska je víno nejspíše
v pořádku, takže okoštovat by se dalo. Nezapomenutelný zážitek v podobě lahodné degustace by se však s velkou pravděpodobností nekonal.

Jak odhalit víno, které byste sobě ani svým hostům neměli servírovat? Mrkněte na náš článek s tipy, jak poznat zkažené víno.

Nejstarší víno světa zůstává neotevřené

Diskuse o vhodnosti otevření vína Speyer a jeho další chemické analýzy vedou odborníci už od samotného objevení lahve. Vzduch, který by s vínem reagoval, by jej mohl nenávratně poškodit. Proto zůstává láhev i nadále zapečetěná v Historickém muzeu Pfalz.

Vína z ročníku 350 sice nenabízíme, ochutnat můžete ale jiné víno s historií. Nabízíme archivní vína stará až 90 let.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli