Není víno jako víno: Jak se vyznat v hodnocení vín

Také jste při degustaci dostali kartičku, do které jste si měli zaznamenávat své dojmy z koštovaného vína? Výsledek vám pravděpodobně přinesl ucelený přehled o jeho vzhledu, vůni i chuti. Víte ale, jaké systémy pro hodnocení vína se nejvíce používají a jak víno správně ohodnotit? Zjistěte to v dnešním článku.
S jakými systémy pro hodnocení vín se můžete setkat?
Hodnocení vín může probíhat podle několika různých systémů. Představme si čtyři nejčastější z nich:
- 5bodový systém
- Vedelův penalizační systém
- 20bodový Buxbaumův systém
- 100bodový systém
Při hodnocení vína prostřednictvím 5bodového systému jsou vína hodnocena jako ve škole – mohou dostat jedničku nebo za pět. Profesionálové však při hodnocení využívají i desetiny.
Vedelův penalizační systém funguje na opačném principu. Sommelier vínům uděluje trestné body a vítězí to, které jich získalo nejméně.
20bodový Buxbaumův systém je pro hodnocení vín jedním z nejrozšířenějších, avšak není tím nejvhodnějším. Nabízí totiž svým hodnotitelům úzké rozmezí bodů k udělení. Proto degustátoři od jeho využití postupně upouští a raději sáhnou po 100bodovém.

Úplně nejpoužívanější systém pro hodnocení vína je 100bodový
V rámci 100bodového systému degustátor zohledňuje nejzákladnější charakteristiky pro posouzení vína – jeho vzhled, aroma a chuť. Po ohodnocení těchto parametrů jsou jednotlivé hodnoty sečteny. Díky přehlednosti je možné udělené body zpětně analyzovat pro zjištění konkrétních silných a slabých stránek hodnoceného vína.
A jak si víno stojí podle dosažených bodů?
Pokud získalo 100–96 bodů, jedná se o mimořádné víno a pyšní se velkou zlatou medailí.
I víno s body v rozmezí 95–90 si však zaslouží zlatou – je vynikající.
Velmi dobré víno dosáhne 89–85 bodů a ze soutěže odjíždí se stříbrnou medailí.
Medaili z bronzu víno získá, pokud nasbíralo 84–80 bodů. Stále si ale vede dobře.
79–70 bodů už na stupínek vítězů nestačí. Takové víno je hodnoceno jako průměrné.
Víno, které získalo 70 a méně bodů, po soutěži bujará oslava vítězství nečeká. Podprůměrné víno odjíždí bez ocenění.

Hodnocení vzhledu není v případě vína povrchní
Jako první při hodnocení vína přichází na řadu jeho vzhled. Ideální je víno hodnotit za denního světla a sklenici mírně naklonit – lépe tak určíte všechny odstíny jeho barvy. Není to ale jen barva, co je v rámci vzhledu vína hodnoceno. Podstatná je rovněž jeho čirost a viskozita.
Čirost vína lze posoudit přidržením sklenice před zdrojem světla. Víno by mělo být křišťálově průzračné – díky lomu světla má tzv. jiskru.
Pokud vínem ve sklenici zlehka zakroužíte, zjistíte, že začne stékat po stěnách sklenice v pramíncích a různě rychle. Čím více alkoholu je ve víně obsaženo, tím je víno viskóznější.
Hodnocení barvy vína se netýká jen základního rozdělení vín na červená, bílá a růžová. Záleží také na konkrétním odstínu dané barvy a na její hloubce.
Tak třeba bílá vína mohou být bezbarvá až jantarová. Čím jsou starší, tím jsou tmavší. V souvislosti s červenými víny se můžete setkat s odstíny nachové, granátově červené i hnědé. Rovněž červená vína nabývají tmavých tónů stárnutím, k odstínu se navíc přidávají hnědé odlesky. Růžová vína jsou jako mladá světle růžová, barva se však postupným zráním přeměňuje v lososovou. Barvu vín ale ovlivňuje i použitá odrůda hroznů, technologie výroby vína, a dokonce i terroir – chladnější klima dává vzniknout vínům s jemnějším odstínem.
Jak je to s hodnocením vína podle vůně?
Ve vůni vína můžete rozeznat primární, sekundární a terciální aroma. Terciální aroma je typické pro archivní vína, protože vzniká pouze tehdy, pokud víno zraje v lahvi.
Vína jsou v rámci 100bodového systému hodnocena podle sedmi stupňů intenzity aroma: Od velmi lehkého projevu až po extrémně intenzivní vůni.
A aby to nebylo s posuzováním aromatu vína tak snadné, je hodnoceno rovněž podle čistoty. Pozitivní vůně se projevují ovocnými a květinovými tóny. Správně tušíte, že negativní skupina je tvořena zejména vůněmi, které poukazují na určitou vadu vína. Jednou z nich může být třeba zápach korku. Harmonicky aromatické víno má dokonale vyvážený poměr mezi intenzitou a čistotou.
Tip: Při příští degustaci se blýskněte znalostí, že aroma a buket není totéž.

Chuť vína při hodnocení odhalí jeho možné nedostatky
Chuťově intenzivní víno po ochutnání ohromí a zachutná. Kromě intenzity je hodnocena rovněž čistota chuti. Za tu víno vděčí zejména odrůdě, ze které bylo vyrobeno. Pakliže jsou intenzita s chutí v souladu, je v rámci hodnocení víno označeno za chuťově harmonické.
Setkali jste se v souvislosti s hodnocením vína s pojmem perzistence? Perzistence označuje dochuť vína od chvíle, kdy opustilo ústa. Měřena je v tzv. kaudáliích neboli sekundách. Správně tušíte, že čím kvalitnější víno, tím delší dochuť.
Zkusíte ohodnotit některé luxusní víno z naší nabídky? Ještě předtím si ale prostudujte náš článek o degustování vína. Při samotném hodnocení můžete využít šikovnou aplikaci na víno. Mějte na paměti, že chuť vína ovlivňuje i teplota, při které je podáváno. Proto si přečtěte, která teplota vína je ta správná.
Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.
1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.
Odesláním e-mailu souhlasíte s Podmínkami ochrany osobních údajů