360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino

Není víno jako víno: Jak se vyznat v hodnocení vín

Hodnocení vína

Také jste při degustaci dostali kartičku, do které jste si měli zaznamenávat své dojmy z koštovaného vína? Výsledek vám pravděpodobně přinesl ucelený přehled o jeho vzhledu, vůni i chuti. Víte ale, jaké systémy pro hodnocení vína se nejvíce používají a jak víno správně ohodnotit? Zjistěte to v dnešním článku.

S jakými systémy pro hodnocení vín se můžete setkat?

Hodnocení vín může probíhat podle několika různých systémů. Představme si čtyři nejčastější z nich:

  • 5bodový systém
  • Vedelův penalizační systém
  • 20bodový Buxbaumův systém
  • 100bodový systém

Při hodnocení vína prostřednictvím 5bodového systému jsou vína hodnocena jako ve škole – mohou dostat jedničku nebo za pět. Profesionálové však při hodnocení využívají i desetiny.

Vedelův penalizační systém funguje na opačném principu. Sommelier vínům uděluje trestné body a vítězí to, které jich získalo nejméně.

20bodový Buxbaumův systém je pro hodnocení vín jedním z nejrozšířenějších, avšak není tím nejvhodnějším. Nabízí totiž svým hodnotitelům úzké rozmezí bodů k udělení. Proto degustátoři od jeho využití postupně upouští a raději sáhnou po 100bodovém.

Udělování bodů vínům

Úplně nejpoužívanější systém pro hodnocení vína je 100bodový

V rámci 100bodového systému degustátor zohledňuje nejzákladnější charakteristiky pro posouzení vína – jeho vzhled, aroma a chuť. Po ohodnocení těchto parametrů jsou jednotlivé hodnoty sečteny. Díky přehlednosti je možné udělené body zpětně analyzovat pro zjištění konkrétních silných a slabých stránek hodnoceného vína.

A jak si víno stojí podle dosažených bodů?

Pokud získalo 100–96 bodů, jedná se o mimořádné víno a pyšní se velkou zlatou medailí.

I víno s body v rozmezí 95–90 si však zaslouží zlatou – je vynikající.

Velmi dobré víno dosáhne 89–85 bodů a ze soutěže odjíždí se stříbrnou medailí.

Medaili z bronzu víno získá, pokud nasbíralo 84–80 bodů. Stále si ale vede dobře.

79–70 bodů už na stupínek vítězů nestačí. Takové víno je hodnoceno jako průměrné.

Víno, které získalo 70 a méně bodů, po soutěži bujará oslava vítězství nečeká. Podprůměrné víno odjíždí bez ocenění.

Hodnocení vína podle barvy

Hodnocení vzhledu není v případě vína povrchní

Jako první při hodnocení vína přichází na řadu jeho vzhled. Ideální je víno hodnotit za denního světla a sklenici mírně naklonit – lépe tak určíte všechny odstíny jeho barvy. Není to ale jen barva, co je v rámci vzhledu vína hodnoceno. Podstatná je rovněž jeho čirost a viskozita.

Čirost vína lze posoudit přidržením sklenice před zdrojem světla. Víno by mělo být křišťálově průzračné – díky lomu světla má tzv. jiskru.

Pokud vínem ve sklenici zlehka zakroužíte, zjistíte, že začne stékat po stěnách sklenice v pramíncích a různě rychle. Čím více alkoholu je ve víně obsaženo, tím je víno viskóznější.

Hodnocení barvy vína se netýká jen základního rozdělení vín na červená, bílá a růžová. Záleží také na konkrétním odstínu dané barvy a na její hloubce.

Tak třeba bílá vína mohou být bezbarvá až jantarová. Čím jsou starší, tím jsou tmavší. V souvislosti s červenými víny se můžete setkat s odstíny nachové, granátově červené i hnědé. Rovněž červená vína nabývají tmavých tónů stárnutím, k odstínu se navíc přidávají hnědé odlesky. Růžová vína jsou jako mladá světle růžová, barva se však postupným zráním přeměňuje v lososovou. Barvu vín ale ovlivňuje i použitá odrůda hroznů, technologie výroby vína, a dokonce i terroirchladnější klima dává vzniknout vínům s jemnějším odstínem.

1965 Barbaresco Angelo Gaja

1965 Barbaresco Angelo Gaja

SKLADEM
13 500
2005 Nattan Reserva Buezo

2005 Nattan Reserva Buezo

SKLADEM
1 290
2001 Rioja Gran Reserva Bodegas Urbina

2001 Rioja Gran Reserva Bodegas Urbina

SKLADEM
1 290
2015 Rulandské bílé / Pinot Blanc Chateau Valtice

2015 Rulandské bílé / Pinot Blanc Chateau Valtice

SKLADEM
2000 Rioja DOC Selección Bodegas Urbina

2000 Rioja DOC Selección Bodegas Urbina

SKLADEM
1970 Sauternes Grand Cru Chateau de Rayne Vigneau

1970 Sauternes Grand Cru Chateau de Rayne Vigneau

SKLADEM
6 500
1997 Tokajské samorodné sladké Tokaj & Co

1997 Tokajské samorodné sladké Tokaj & Co

SKLADEM
1 190
2017 Neuburské Pozdní sběr Château Valtice

2017 Neuburské Pozdní sběr Château Valtice

SKLADEM
2021 Rulandské bílé / Pinot Blanc Reserva Weingut Hirtl

2021 Rulandské bílé / Pinot Blanc Reserva Weingut Hirtl

SKLADEM
One in Red Weingut Hirtl

One in Red Weingut Hirtl

SKLADEM

Jak je to s hodnocením vína podle vůně?

Ve vůni vína můžete rozeznat primární, sekundární a terciální aroma. Terciální aroma je typické pro archivní vína, protože vzniká pouze tehdy, pokud víno zraje v lahvi.

Vína jsou v rámci 100bodového systému hodnocena podle sedmi stupňů intenzity aroma: Od velmi lehkého projevu až po extrémně intenzivní vůni.

A aby to nebylo s posuzováním aromatu vína tak snadné, je hodnoceno rovněž podle čistoty. Pozitivní vůně se projevují ovocnými a květinovými tóny. Správně tušíte, že negativní skupina je tvořena zejména vůněmi, které poukazují na určitou vadu vína. Jednou z nich může být třeba zápach korku. Harmonicky aromatické víno má dokonale vyvážený poměr mezi intenzitou a čistotou.

Tip: Při příští degustaci se blýskněte znalostí, že aroma a buket není totéž.

Hodnocení vína podle vůně

Chuť vína při hodnocení odhalí jeho možné nedostatky

Chuťově intenzivní víno po ochutnání ohromí a zachutná. Kromě intenzity je hodnocena rovněž čistota chuti. Za tu víno vděčí zejména odrůdě, ze které bylo vyrobeno. Pakliže jsou intenzita s chutí v souladu, je v rámci hodnocení víno označeno za chuťově harmonické.

Setkali jste se v souvislosti s hodnocením vína s pojmem perzistence? Perzistence označuje dochuť vína od chvíle, kdy opustilo ústa. Měřena je v tzv. kaudáliích neboli sekundách. Správně tušíte, že čím kvalitnější víno, tím delší dochuť.

Zkusíte ohodnotit některé luxusní víno z naší nabídky? Ještě předtím si ale prostudujte náš článek o degustování vína. Při samotném hodnocení můžete využít šikovnou aplikaci na víno. Mějte na paměti, že chuť vína ovlivňuje i teplota, při které je podáváno. Proto si přečtěte, která teplota vína je ta správná.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli