360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Není víno jako víno: Jak se vyznat v hodnocení vín

Hodnocení vína

Také jste při degustaci dostali kartičku, do které jste si měli zaznamenávat své dojmy z koštovaného vína? Výsledek vám pravděpodobně přinesl ucelený přehled o jeho vzhledu, vůni i chuti. Víte ale, jaké systémy pro hodnocení vína se nejvíce používají a jak víno správně ohodnotit? Zjistěte to v dnešním článku.

S jakými systémy pro hodnocení vín se můžete setkat?

Hodnocení vín může probíhat podle několika různých systémů. Představme si čtyři nejčastější z nich:

  • 5bodový systém
  • Vedelův penalizační systém
  • 20bodový Buxbaumův systém
  • 100bodový systém

Při hodnocení vína prostřednictvím 5bodového systému jsou vína hodnocena jako ve škole – mohou dostat jedničku nebo za pět. Profesionálové však při hodnocení využívají i desetiny.

Vedelův penalizační systém funguje na opačném principu. Sommelier vínům uděluje trestné body a vítězí to, které jich získalo nejméně.

20bodový Buxbaumův systém je pro hodnocení vín jedním z nejrozšířenějších, avšak není tím nejvhodnějším. Nabízí totiž svým hodnotitelům úzké rozmezí bodů k udělení. Proto degustátoři od jeho využití postupně upouští a raději sáhnou po 100bodovém.

Udělování bodů vínům

Úplně nejpoužívanější systém pro hodnocení vína je 100bodový

V rámci 100bodového systému degustátor zohledňuje nejzákladnější charakteristiky pro posouzení vína – jeho vzhled, aroma a chuť. Po ohodnocení těchto parametrů jsou jednotlivé hodnoty sečteny. Díky přehlednosti je možné udělené body zpětně analyzovat pro zjištění konkrétních silných a slabých stránek hodnoceného vína.

A jak si víno stojí podle dosažených bodů?

Pokud získalo 100–96 bodů, jedná se o mimořádné víno a pyšní se velkou zlatou medailí.

I víno s body v rozmezí 95–90 si však zaslouží zlatou – je vynikající.

Velmi dobré víno dosáhne 89–85 bodů a ze soutěže odjíždí se stříbrnou medailí.

Medaili z bronzu víno získá, pokud nasbíralo 84–80 bodů. Stále si ale vede dobře.

79–70 bodů už na stupínek vítězů nestačí. Takové víno je hodnoceno jako průměrné.

Víno, které získalo 70 a méně bodů, po soutěži bujará oslava vítězství nečeká. Podprůměrné víno odjíždí bez ocenění.

Hodnocení vína podle barvy

Hodnocení vzhledu není v případě vína povrchní

Jako první při hodnocení vína přichází na řadu jeho vzhled. Ideální je víno hodnotit za denního světla a sklenici mírně naklonit – lépe tak určíte všechny odstíny jeho barvy. Není to ale jen barva, co je v rámci vzhledu vína hodnoceno. Podstatná je rovněž jeho čirost a viskozita.

Čirost vína lze posoudit přidržením sklenice před zdrojem světla. Víno by mělo být křišťálově průzračné – díky lomu světla má tzv. jiskru.

Pokud vínem ve sklenici zlehka zakroužíte, zjistíte, že začne stékat po stěnách sklenice v pramíncích a různě rychle. Čím více alkoholu je ve víně obsaženo, tím je víno viskóznější.

Hodnocení barvy vína se netýká jen základního rozdělení vín na červená, bílá a růžová. Záleží také na konkrétním odstínu dané barvy a na její hloubce.

Tak třeba bílá vína mohou být bezbarvá až jantarová. Čím jsou starší, tím jsou tmavší. V souvislosti s červenými víny se můžete setkat s odstíny nachové, granátově červené i hnědé. Rovněž červená vína nabývají tmavých tónů stárnutím, k odstínu se navíc přidávají hnědé odlesky. Růžová vína jsou jako mladá světle růžová, barva se však postupným zráním přeměňuje v lososovou. Barvu vín ale ovlivňuje i použitá odrůda hroznů, technologie výroby vína, a dokonce i terroirchladnější klima dává vzniknout vínům s jemnějším odstínem.

1975 Graves Grand Cru Chateau Pape Clément

1975 Graves Grand Cru Chateau Pape Clément

SKLADEM
5 500
2021 Châteauneuf du Pape AOC Les Cailloux André Brunel

2021 Châteauneuf du Pape AOC Les Cailloux André Brunel

SKLADEM
1 190
Champagne Bouché Brut Blanc de Noirs

Champagne Bouché Brut Blanc de Noirs

SKLADEM
1980 Saint-Estèphe Grand Cru Chateau Cos d'Estournel

1980 Saint-Estèphe Grand Cru Chateau Cos d’Estournel

SKLADEM
7 800
2018 Médoc Cru Bourgeois Supérieur Château Saint-Hilaire

2018 Médoc Cru Bourgeois Supérieur Château Saint-Hilaire

SKLADEM
2008 Sylvánské zelené Chateau Valtice

2008 Sylvánské zelené Chateau Valtice

SKLADEM
1 490
1978 Saint-Emilion Grand Cru Château Pavie Macquin

1978 Saint-Emilion Grand Cru Château Pavie Macquin

SKLADEM
3 990
2018 Tokajský výběr 4-putnový Tokaj & Co

2018 Tokajský výběr 4-putnový Tokaj & Co

SKLADEM
1955 Léognan Chateau La Louviére

1955 Léognan Chateau La Louviére

SKLADEM
6 500
1975 Pauillac Grand Cru Chateau Pichon Longueville

1975 Pauillac Grand Cru Chateau Pichon Longueville

SKLADEM
10 500

Jak je to s hodnocením vína podle vůně?

Ve vůni vína můžete rozeznat primární, sekundární a terciální aroma. Terciální aroma je typické pro archivní vína, protože vzniká pouze tehdy, pokud víno zraje v lahvi.

Vína jsou v rámci 100bodového systému hodnocena podle sedmi stupňů intenzity aroma: Od velmi lehkého projevu až po extrémně intenzivní vůni.

A aby to nebylo s posuzováním aromatu vína tak snadné, je hodnoceno rovněž podle čistoty. Pozitivní vůně se projevují ovocnými a květinovými tóny. Správně tušíte, že negativní skupina je tvořena zejména vůněmi, které poukazují na určitou vadu vína. Jednou z nich může být třeba zápach korku. Harmonicky aromatické víno má dokonale vyvážený poměr mezi intenzitou a čistotou.

Tip: Při příští degustaci se blýskněte znalostí, že aroma a buket není totéž.

Hodnocení vína podle vůně

Chuť vína při hodnocení odhalí jeho možné nedostatky

Chuťově intenzivní víno po ochutnání ohromí a zachutná. Kromě intenzity je hodnocena rovněž čistota chuti. Za tu víno vděčí zejména odrůdě, ze které bylo vyrobeno. Pakliže jsou intenzita s chutí v souladu, je v rámci hodnocení víno označeno za chuťově harmonické.

Setkali jste se v souvislosti s hodnocením vína s pojmem perzistence? Perzistence označuje dochuť vína od chvíle, kdy opustilo ústa. Měřena je v tzv. kaudáliích neboli sekundách. Správně tušíte, že čím kvalitnější víno, tím delší dochuť.

Zkusíte ohodnotit některé luxusní víno z naší nabídky? Ještě předtím si ale prostudujte náš článek o degustování vína. Při samotném hodnocení můžete využít šikovnou aplikaci na víno. Mějte na paměti, že chuť vína ovlivňuje i teplota, při které je podáváno. Proto si přečtěte, která teplota vína je ta správná.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli