360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Osm odstínů červené: Základní druhy červeného vína – 1. část

červené víno odrůdy

Říká se, že dobré červené víno si nejlépe vychutnáte s přáteli. Červené má také pověst vína, kterému je potřeba při zkoumání chutí a vůní věnovat důkladnou péči a nemálo času. Bohatě vám to však vrátí. Víte, jaké jsou jeho nejznámější odrůdy a co je na nich zajímavého? Dočtete se dále!

Představte si, že se seznamujete s novým člověkem. Co byste o něm chtěli vědět a kam by vedl váš první rozhovor? Ptali byste se, odkud pochází, kolik mu je let, jakou má rád kuchyni, chtěli byste se o něm dozvědět nějakou zajímavost?

Pokud ano, pak vězte, že v případě vína je to podobné. Připravili jsme pro vás proto dvoudílný seriál, kde se do role zpovídaného dostalo červené víno a jeho nejznámější odrůdy. Seznamte se prosím s první čtveřicí:

1. Cabernet Sauvignon

Trocha historie: Kolébkou Cabernetu je Francie, konkrétně vinařská oblast Bordeaux. Cabernet Sauvignon zde vznikl v průběhu 17. století samovolným zkřížením starobylých odrůd Cabernet Franc a Sauvignon blanc. Nejslavnější vína s vysokým podílem Cabernet Sauvignonu pochází z Bordeaux a to především Margaux, Pauillac, Graves, Haut-Medoc a Medoc.

Cabernet v číslech: Na žebříčku celosvětové výsadby zabírá Cabernet Sauvignon 7. místo a říká se o něm, že díky své odolnosti i oblíbenosti vytlačuje ostatní modré odrůdy. Jeho boom nastal již na konci 19. století, kdy byla Evropa zasažena révokazovou kalamitou.

Komu bude chutnat? Cabernet Sauvignon ocení všichni milovníci plných, mohutných vín. Ocení na něm vůni lesního ovoce, černého rybízu, ale i tóny hořké čokolády, doutníků či grafitu. Mladá vína jsou silně tříslovitá, zráním na láhvi získávají hebkost až sametovost.

S čím si ho dopřát? Na stůl připravte láhev tohoto vína, pokud budete servírovat maso – zejména bifteky či steaky. Chybu s ním neuděláte ani při zvěřině, kdy by obecně červené víno nemělo chybět.

Co jste možná nevěděli: Cabernet Sauvignon patří mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější červená vína. Ta další jsou Syrah, Pinot Noir a Merlot. Je vhodný k archivaci, protože dozrává velmi pomalu, optimálně 5–10 let, ale i déle.

druhy červeného vína

2. Dornfelder

Trocha historie: Dornfelder je původem německá odrůda, která byla vyšlechtěna ve Weinsbergu, ve Zkušenbním ústavu pro pěstování révy a ovoce. Vznikla zkřížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe a jejím šlechtitelem byl August Herold.

Dornfelder v číslech: Ještě před několika lety byl Dornfelder v Německu druhou nejpěstovanější modrou odrůdou (po odrůdě Rulandské modré), u nás tvoří necelé 1 % osázené plochy vinic. Ujal se však i v „nevinařských“ oblastech, jako je Anglie, Nizozemsko, Lucembursko či Belgie.

Komu bude chutnat: Dornfelder si vychutnají milovníci jemně aromatických vůní a chutí. U této odrůdy převládá ovocitá, tělnatá vůně, chuť peckového a lesního ovoce či tóny pražených oříšků.

S čím si ho dopřát: Rozhodně s těstovinami, při grilování nebo k výraznějším sýrům.

Co jste možná nevěděli: Odrůda nese jméno po zakladateli první vinařské školy v Německu – Immanuelu Dornfeldovi. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla zapsána roku 2004.

červené vína

3. Frankovka

Trocha historie: Frankovka je starobylá odrůda, která pochází pravděpodobně z Rakouska, hovoří se ale také o možném německém nebo francouzském původu. Má mnoho lokálně používaných synonym.

Frankovka v číslech: V České republice je Frankovka velmi oblíbená a je zde druhou nejpěstovanější modrou odrůdou – zabírá 7 % z celkové plochy vinic.

Komu bude chutnat? Lidem, kteří mají rádi bohatou a plnou chuť vína s vůní a náznakem švestek, třešní nebo třeba ostružin. Ve vínech Frankovky jsou silně zastoupeny třísloviny, proto jsou vhodná k archivaci, která jejich ostrou chuť zakulatí.

S čím si ho dopřát? Červené víno, jako je Frankovka, vyzkoušejte k tradiční české kuchyni, kde má své místo husa, kachna nebo další pečená masa.

Co jste možná nevěděli: O víně této odrůdy se také někdy říká, že je rozmarné jako nestálá žena a že má všechny její dobré i špatné vlastnosti.

1977 Brunello di Montalcino Tenuta Caparzo

1977 Brunello di Montalcino Tenuta Caparzo

SKLADEM
3 290
2001 Nebbiolo d´Alba Cascina Bruni di Veglio Pasquale

2001 Nebbiolo d´Alba Cascina Bruni di Veglio Pasquale

SKLADEM
1 490
1950 Rioja Gran Reserva Bodegas Franco

1950 Rioja Gran Reserva Bodegas Franco

SKLADEM
6 900
1968 Lacrima Cristi Dea Cupra

1968 Lacrima Cristi Dea Cupra

SKLADEM
2 390
1959 Barolo Terre del Barolo

1959 Barolo Terre del Barolo

SKLADEM
5 500
1975 Recioto della Valpolicella Bortolomiol

1975 Recioto della Valpolicella Bortolomiol

SKLADEM
2 990
1986 Saint-Émilion Grand Cru Chateau Grand Mayne

1986 Saint-Émilion Grand Cru Chateau Grand Mayne

SKLADEM
3 990
1977 Barolo Marchesi di Barolo

1977 Barolo Marchesi di Barolo

SKLADEM
3 290
1989 Rioja Crianza Bodegas Lan

1989 Rioja Crianza Bodegas Lan

SKLADEM
2 390
2004 Vino Nobile di Montepulciano Fattoria del Cerro

2004 Vino Nobile di Montepulciano Fattoria del Cerro

SKLADEM
1 990

4. Merlot

Trocha historie: Merlot je jedna z nejstarších odrůd, o které nalezneme zmínky již ve 14. století. Pochází z Francie, patrně z regionu Bordeaux.

Merlot v číslech: Uvádí se, že odrůda je pěstována na více než 100 000 hektarech po celém světě a je šestou nejpěstovanější moštovou odrůdou. Merlot je typickou odrůdou na pravém břehu řeky Garonny v Bordeaux, odkud pocházejí slavná vína s převážným podílem Merlotu – Pomerol Saint-Emilion.

Komu bude chutnat? Merlot voní po peckovém ovoci, ucítit můžete i černé koření. Víno je hebké až sametové, u starších ročníků si znalci vychutnají tóny lanýžů nebo čokolády.

S čím si ho dopřát? Merloty servírujte třeba s paštikou, k uzenému nebo k ementálu. Dají se ale popíjet i bez jídla.

Co jste možná nevěděli: Název Merlot je odvozen od pojmenování ptáka – kosa (francouzsky Merle), který s oblibou ozobává bobule této odrůdy.

Ještě něco navíc:
Určitě víte, že vybrat si na trhu suché červené víno není žádný problém. Možná vás ale také napadla záludná (a pro vinaře často nevhodná) otázka, zda vlastně existuje polosladké červené víno, nebo dokonce sladké? Inu, jak se to vezme. Vyrobit se dá, ale z několika důvodů nebude příliš kvalitním pitím. O tom ale zase někdy příště… Pokud však na sladké chuti trváte, zkuste zatím červená vína s vysokým přívlastkem, nejlepší je „výběr z bobulí“.

Nezapomeňte, že časem víno zraje a mění svoji chuť i vůni. Archivní víno vás tak většinou překvapí: ani dvě stejné lahve nemusí obsahovat stejné víno. Zajímají vás další známé odrůdy červeného vína? Nebo byste se radši dozvěděli něco o méně známých italských odrůdách vína?

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli