360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino

Osm odstínů červené: Základní druhy červeného vína – 2. část

červené víno hrozny

Říká se, že dobré červené víno si nejlépe vychutnáte s přáteli. Červené má také pověst vína, kterému je potřeba při zkoumání chutí a vůní věnovat důkladnou péči a nemálo času. Bohatě vám to však vrátí. Víte, jaké jsou jeho nejznámější odrůdy a co je na nich zajímavého? Dočtete se dále!

V první části seriálu zaměřeném na červené víno jsme si představili odrůdy Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Frankovka a Merlot. Dnes přehled uzavřeme druhou čtveřicí. Seznamte se, prosím:

5. Modrý Portugal

Trocha historie: Modrý Portugal by vás mohl lehce zmást svým jménem, jeho původ je však neznámý. Skutečnost, že je tato odrůda rozšířena v celém Podunají, vede některé úvahy o jeho vzniku do této oblasti.

Modrý Portugal v číslech: V České republice se Modrý Portugal pěstuje skoro všude, zabírá téměř 4 % z celkové plochy vinic. Oblíbený je také v Rakousku, Německu a dalších vinařských zemích.

Komu bude chutnat? Každému, kdo ocení ovocné a květinové tóny (fialky, pivoňky) a méně tříslovinovou chuť. Při zrání se může objevit i vůně sena.

S čím si ho dopřát? Modrý Portugal je lehčí víno a hodí se k mnoha pokrmům: k italské kuchyni, studeným mísám či pečené drůbeži.

Co jste možná nevěděli: Víno by se mělo pít mladé, rychle vyzrává, a není proto vhodné k archivaci. Používá se také k výrobě svatomartinských vín.

červené víno druhy

6. Rulandské modré (Pinot Noir)

Trocha historie: Kolébkou vína je nejpravděpodobněji Burgunsko, odkud pocházejí první doložené záznamy o této odrůdě, datované již ze 4. století a dříve.

Rulandské modré v číslech: Zajímavé je především to, že dříve se u nás Rulandské modré pěstovalo na téměř 90 % plochy vinic, dnes už však zabírá jen 4 %. Kromě Francie má své místo v Německu, Itálii, ale najdeme ho téměř na celém světě.

Komu bude chutnat? Vyznavačům bohatých, a přesto jemných chutí, kteří mohou ucítit tóny lesního či peckového ovoce. Ve vyzrálejším víně pak třeba také kouřové tóny.

S čím si ho dopřát? Červené víno této odrůdy si vychutnáte klidně samotné, ale i s jehněčím nebo skopovým masem, plísňovými či polotvrdými sýry.

Co jste možná nevěděli: Mezinárodně používaný název pro Rulandské modré je Pinot Noir. Tato odrůda patří ke třem z vyvolených, ze kterých je možné vyrábět francouzská šampaňská vína.

7. Svatovavřinecké

Trocha historie: Odrůda Svatovavřinecké patří do širší rodiny odrůd Pinot a pochází nejpravděpodobněji z Alsaska. V polovině 19. století se rozšířila do Německa a odtud i do sousedních zemí.

Svatovavřinecké v číslech: V České republice se nacházejí největší plochy vinic s touto odrůdou a je to zároveň naše nejrozšířenější a nejpěstovanější vinná réva. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána již v roce 1941.

Komu bude chutnat? Svatovavřinecké červené víno potěší chuťové a čichové buňky typickým šťavnatým aroma, které připomíná sušené švestky, povidla, višně i skořici či obecně sušené ovoce.

2012 Barolo Beni di Batasiolo

2012 Barolo Beni di Batasiolo

SKLADEM
2 290
2006 Rioja DOC Reserva Especial Bodegas Urbina

2006 Rioja DOC Reserva Especial Bodegas Urbina

SKLADEM
1956 Rioja Vina Albina

1956 Rioja Vina Albina

SKLADEM
7 500
2004 Rioja DOC Gran Reserva Especial Bodegas Urbina

2004 Rioja DOC Gran Reserva Especial Bodegas Urbina

SKLADEM
2000 Rioja DOC Selección Bodegas Urbina

2000 Rioja DOC Selección Bodegas Urbina

SKLADEM
1981 Rioja Crianza Vina Berceo

1981 Rioja Crianza Vina Berceo

SKLADEM
2 290
1982 Portské víno Bandeira

1982 Portské víno Bandeira

SKLADEM
5 500
1993 Saint-Estèphe Grand Cru Chateau Cos Labory

1993 Saint-Estèphe Grand Cru Chateau Cos Labory

SKLADEM
2 990
1962 Barolo Fontanafredda

1962 Barolo Fontanafredda

SKLADEM
2 990
1996 Brunello di Montalcino Castelgiocondo

1996 Brunello di Montalcino Castelgiocondo

SKLADEM
4 290

S čím si ho dopřát? Tak například s vepřovým masem, ke zvěřině, guláši nebo k sýrům s intenzivní chutí. Nezklame ale ani s husou či kachnou.

Co jste možná nevěděli: Název této odrůdy je odvozován od toho, že na sv. Vavřince – tedy 10. srpna – začínají v jižní Francii hrozny tohoto vína tzv. zaměkat a zabarvovat se. Svatovavřinecké se též zpracovává na růžová vína.

odrůdy červeného vína

8. Zweigeltrebe

Trocha historie: Zweigeltrebe je vyšlechtěná odrůda z roku 1922, která pochází z rakouského Klosterneuburgu a vznikla křížením odrůd Svatovavřinecké a Frankovka.

Zweigeltrebe v číslech: V Rakousku je aktuálně nejrozšířenější modrou odrůdou, dále ji najdeme v Maďarsku, Německu nebo třeba Švýcarsku. U nás tvoří cca 5 % plochy vinic.

Komu bude chutnat? Tomu, kdo ocení červené víno vonící po višních a jiných bobulovinách, které má kořenitou chuť s podílem lesního ovoce – u mladého vína hrubší, dozráváním se zjemňuje.

S čím si ho dopřát? Chybu neuděláte v kombinaci s tmavým masem, jako je hovězí, doporučuje se ale i bažant nebo jakostní tvrdé sýry.

Co jste možná nevěděli: Z odrůdy Zweigeltrebe se vyrábějí i rosé. Réva často poskytuje hrozny vhodné do přívlastkových vín.

Ještě něco navíc:
Výroba červeného vína je zajímavý proces, o kterém bychom vám někdy rádi napsali více. Jak si ale kvalitní červené víno nezkazit před samotnou konzumací? Před podáváním je důležitá především teplota červeného vína, a proto připomínáme, že pro většinu červených vín je ideální rozmezí 14–16 °C, s odchylkami pro lehká červená vína 13–15 °C a těžší červená vína 16–18 °C.

V naší nabídce najdete archivní červené víno, u kterého se rozvíjejí takzvané terciální chutě a vůně, odlišné od těch primárních. Vznikají především chemickými procesy při zrání vína v lahvích. Z ovocných tónů se mohou například proměnit na pečené ovoce. Vznikají ale i nové vůně – podhoubí, tlející listí – nebo zvláštní chutě, třeba lanýžové.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli