360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Poznejte italský ráj vinařů: Piemonte

Piemont víno

V severozápadní Itálii, na úpatí majestátních Alp, leží vyhlášený vinařský region Piemonte, který je rájem nejen pro vinaře, ale i všechny gurmány. Svůj domov zde má světoznámé Barolo, král všech vín, ale také další zajímavá vína, která stojí za to okusit.

Oblast Piemonte a její výjimečnost

Dlouholetá historie zpracování vinné révy, bohatství italských řek, jedinečné složení půdy nebo specifické klima a celkové terroir – to vše jsou aspekty, které z Piemonte dělají kraj, ve kterém může vinařské umění plně rozvinout svůj potenciál.

Vinice zde zabírají rozlohu okolo 57 000 hektarů, s významným podílem modrých odrůd, které tvoří místní vinařské portfolio z až 70 %.

Hlavním městem regionu je Turín a již zmínění gurmáni velebí Piemonte také díky exkluzivním lanýžům, telecímu masu nebo čokoládě. To vše může spolu s výtečnými víny velkou měrou oslovit cestovatele, a především milovníky chutných a voňavých zážitků. 

Víte, že…

Piemont znamená v překladu doslova „na úpatí“ hor. Název slavné odrůdy Nebbiolo, o které bude dále ještě řeč, zase odkazuje k italskému výrazu pro slovo „mlha“.

Piemont: Víno několika tváří

Rozličný Piemont nabízí vína různého charakteru, společné je jim však to, že jsou součástí staletých tradic a kulturního zázemí celého regionu. Pokud se budeme orientovat od hlavního města Turína, můžeme vinařské oblasti vymezit na východ a jih od jeho polohy.

Dělení můžeme ještě zpřesnit na dvě podoblasti, a to jednu v okolí města Alba a druhou, která nese jméno podle přilehlé obce Asti. Vína v nich vznikající jsou si sice v něčem podobná, ale zároveň představují odlišný vinařský styl a odrážejí profil svého území.

Aby to nebylo tak jednoduché, můžeme se v Piemonte setkat s rozličným pojmenováním a označováním vín. Zatímco na etiketě některých bude název odrůdy a regionu, tak jiná nám toho o odrůdě na první pohled mnoho neprozradí.

2020 Barolo DOCG Bric Cenciurio

2020 Barolo DOCG Bric Cenciurio

SKLADEM
2018 Barolo Monrobiolo di Bussia DOCG Bric Cenciurio

2018 Barolo Monrobiolo di Bussia DOCG Bric Cenciurio

SKLADEM
1 290
1956 Barbaresco Mirafiore

1956 Barbaresco Mirafiore

SKLADEM
5 900
1957 Barolo Fontanafredda

1957 Barolo Fontanafredda

SKLADEM
5 500
1958 Barbaresco Fontanafredda

1958 Barbaresco Fontanafredda

SKLADEM
3 990
1979 Barolo Terre del Barolo

1979 Barolo Terre del Barolo

SKLADEM
3 290
1973 Barolo Terre del Barolo

1973 Barolo Terre del Barolo

SKLADEM
3 490
2017 Barolo DOCG Coste di Rose Bric Cenciurio

2018 Barolo DOCG Coste di Rose Bric Cenciurio

SKLADEM
1 290
1953 Barolo Mirafiore

1953 Barolo Mirafiore

SKLADEM
6 500
1959 Barolo Terre del Barolo

1959 Barolo Terre del Barolo

SKLADEM
5 500

Barolo a Barbaresco aneb za vše může Nebbiolo

Kultovním vínem oblasti Piemont, ale i celého italského vinařství, je především Barolo a následně Barbaresco. Právě tato vína nenesou své jméno po odrůdě, a my vám hned prozradíme, že za jejich tajemstvím stojí modré hrozny odrůdy Nebbiolo. Ty nejlepší z nich pocházejí z proslulé piemontské oblasti Langhe.

Barolu se v italštině přezdívá „re dei vini“, což znamená král vín. Jeho výroba stále pamatuje na tradiční postupy, i když byla částečně ovlivněna i moderními technologiemi. Barolo zraje nejméně rok a půl v dubových sudech a může být prodáváno nejdříve tři roky po sklizni. Pokud se do prodeje dostane až po pěti letech, nese označení Riserva.

Náš tip: Chcete se o králi vín dozvědět více? Přečtěte si, proč je Barolo připraveno dostat vás do kolen.

Druhým komplexním a plným vínem ze stejné odrůdy je Barbaresco, které dostal do povědomí lidí po celém světě vinař Angelo Gaja. Na rozdíl od Barola může být Barbaresco prodáváno po roce zrání v dubových sudech a šesti měsících v lahvi. Označení Riserva nese v případě, že se prodává čtyři roky po sklizni.

Zajímavé je, že na severu Piemonte dostala vína odrůdy Nebbiolo svůj místní název – Spanna. Jejich nádech je oproti předchozím vínům zemitější a lehčí.

Nebbiolo a vína z této odrůdy vyrobená mají díky vysokému obsahu tříslovin velký potenciál k archivaci a jako mladá si je téměř nevychutnáte. Vyznačují se tóny fialek a lesních plodů a dále dozrávají k buketu tabáku, čokolády či nezaměnitelných lanýžů.

Barbera, Gattinara, Dolcetta a závěrečné tipy z Piemonte

Oblast Piemont nám kromě královských vín dokáže nabídnout i další skvosty. Zatímco Nebbiolo je odrůdou nejprestižnější, tou nejpěstovanější je Barbera. Díky ní si můžete vychutnat elegantní, svěží a ovocná vína, která si lehce oblíbíte, ale i robustnější a komplexnější vína. Za vyzkoušení stojí třeba víno Barbera d’Alba nebo Barbera d’Asti.

Piemontští vinaři svůj um dále vkládají také do odrůd Gattinara či Dolcetto a zapomenout nemůžeme ani na šumivá vína Asti, Moscato d’Asti nebo vermuty Cinzano. Z bílých odrůd připomeňme ještě třeba Cortese či Chardonnay.

Pokud se na závěr chcete v celé nabídce Piemonte zorientovat podle vyhlášených apelací, pak mezi ty nejznámější patří například právě Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Asti DOCG, Barbera d´Alba DOC, ale i mnohé další… Přejeme povedený výběr!

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli