360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Terciální chutě archivního vína: Co to je a jak vznikají

Ochutnávání terciálních chutí vína

Šikovný vinař nepotřebuje rozmanitá dochucovadla a složité přísady, aby vytvořil vína celé řady chutí a vůní. Stačí mu kvalitní hrozny, kvasinky a čas. Všechny tyto ingredience hrají rovněž významnou roli při vzniku vinařského zázraku – terciálních tónů, které můžete cítit v chuti archivních vín.

Která základní aromata rozeznáte při ochutnávání vína?

Jak jejich název napovídá, terciální chutě vznikají v procesu výroby vína až jako třetí v pořadí. To ale neznamená, že se nacházejí ve všech vínech.

Primární aroma je tvořeno aromatickými látkami v hroznech a z nich vylisovaných moštech. Správně tušíte, že jejich poměr proto záleží na konkrétní odrůdě i ročníku, ve kterém se hrozny sklízí. Nejintenzivněji je ucítíte v mladých vínech. V případě bílých vín to může být aroma zelených jablek nebo svěží citrusový nádech. Mladá červená vína se často pyšní primárním aromatem sladkého či sušeného ovoce.

1979 Bordeaux Chateau Saint-Sauver

1979 Bordeaux Chateau Saint-Sauver

SKLADEM
2 390
2003 Sylvánské zelené Château Valtice

2003 Sylvánské zelené Château Valtice

SKLADEM
1 390
1955 Léognan Chateau La Louviére

1955 Léognan Chateau La Louviére

SKLADEM
6 500
1955 Castel Chiuro Riserva Nino Negri

1955 Castel Chiuro Riserva Nino Negri

SKLADEM
5 500
2007 Pommard S. Durnez

2007 Pommard S. Durnez

SKLADEM
2 590
1994 Chianti Terramia

1994 Chianti Terramia

SKLADEM
1 790
1975 Graves Grand Cru Chateau Pape Clément

1975 Graves Grand Cru Chateau Pape Clément

SKLADEM
5 500
1952 Barolo Marchesi di Barolo

1952 Barolo Marchesi di Barolo

SKLADEM
6 500
1981 Haut-Médoc Chateau Lanessan

1981 Haut-Médoc Chateau Lanessan

SKLADEM
3 290
2016 Pommard S. Durnez

2016 Pommard S. Durnez

SKLADEM
1 690

Sekundární aroma vzniká ve chvíli, kdy víno kvasí. V celkovém dojmu z chuti vína je nejdůležitějším elementem. Odráží v sobě odrůdu použitých hroznů i jejich kvalitu. Aby však ve vínu zůstaly tyto látky zachovány, je třeba nechat víno kvasit pomalu a při nízké teplotě.

A jak je to s terciálními chutěmi?

Degustace vína a jeho terciálních chutí

Když chuť vína nenudí: Díky terciálním tónům vás překvapí každý doušek

Terciální chutě víno získává především během procesu dlouhého zrání, proto jsou typické pro archivní vína. Ve vínech, která jsou určena k rychlé spotřebě, se s nimi nesetkáte.

Stará vína jsou díky terciálním tónům dokonale komplexní – terciální chutě se harmonicky doplňují s těmi ostatními. Navíc se při koštování můžete neustále těšit z nově rozpoznaných chutí. Terciální tóny jsou zkrátka pomyslnou tečkou, která podtrhuje osobitost každého zralého vína.

Terciální chutě vznikají díky biochemickým procesům, ke kterým během zrání dochází mezi cukry, kyselinami a fenolickými sloučeninami. Díky tomu jsou některé primární a sekundární chutě zesílené, jiné naopak upozaděné. Může ale dokonce dojít i k jejich úplné přeměně. Víno se nechává zrát nejčastěji v lahvi nebo v dubovém sudu.

Tip: Víte, že si můžete nechat víno uzrát sami? Stačí pořídit takové, které má archivační potenciál, a poskytnout mu vhodné podmínky k nerušenému zrání. Za pár let se můžete těšit z terciálních chutí, které víno získalo díky vaší péči.

Terciální tóny mohou mít v chuti vína mnoho podob

Na finální charakter terciálních chutí má vliv celá řada aspektů. Kromě povahy primárních a sekundárních chutí záleží třeba i na kyselince a obsahu taninů a alkoholu ve vínu. Roli hraje rovněž způsob, kterým se víno nechává zrát.

Kyslík je ve vínu často zodpovědný za oříšková aromata. Mohou to být třeba tóny pečených arašídů, pražených mandlí a vlašských nebo lískových ořechů.

Pokud víno dozrává v dubových sudech, jsou oříškové tóny navíc doplněny o dřevitá aromata. Ve vínu si tak můžete vychutnat třeba terciální aroma cedru či nového koření.

V souvislosti se zráním vína se můžete setkat i se speciální metodou nazvanou Sur lie – „na kvasnicích“. Víno vyrobené za pomoci této metody dozrává na kalech, které vznikly během procesu kvašení. Aromatické sloučeniny, které z kalů vznikají, reagují se složením vína. V terciální chuti tak můžete ucítit tóny kvasinek, nebo dokonce čerstvý chléb. Nejčastěji se s víny vyrobenými pomocí techniky Sur lie setkáte v případě burgundských vín.

Ochutnávání vína

Chuť vína vynikne i díky správnému servírování

Chuti archivního vína prospěje, když ho nebudete servírovat ihned po otevření lahve. Aby předvedlo svoje terciální tóny v plné kráse, nechte ho nejdřív takzvaně „nadechnout“. Rozvinutí všech chutí při servírování vína napomůže i správně zvolená sklenice. Přečtěte si náš článek o tom, které sklenky na víno použít.

  • Archivní vína do 20 let otevřete několik hodin před konzumací. Velká plná vína se nebojte otevřít klidně i 8 hodin předem. Provzdušnění můžete napomoci i tak, že víno před podáváním přelijete do karafy – dekantujete ho.
  • Starší ročníky stačí otevřít hodinu až dvě před servírováním. Tato vína dekantovat nemusíte.

Tip: Hledáte opravdu originální dárek pro vinařského nadšence? Vsaďte na terciální chutě. Jejich povaha se liší i napříč víny ze stejného ročníku, takže je nikdy nelze dopředu odhadnout. Proto oslavenci věnujte dárkové balení několika archivních lahví. Dotyčný je může otevírat postupně a posuzovat nuance v terciálních tónech jednotlivých vín. S jejich výběrem vám pomůžou naše tipy, jak archivní víno jako dárek vybrat. Inspirovat se ale můžete třeba i v článku o nejlepších vínech světa.

Anebo archivním vínem udělejte radost sami sobě. Se zaznamenáním terciálních chutí, které v něm ucítíte, vám pomůže některá ze šikovných aplikací na víno. Jste v disciplíně hodnocení vín úplnými nováčky? Nevadí – v samostatném článku vás naučíme, jak můžete degustovat víno jako sommelier.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli