360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Výběr z cibéb: Jednička mezi sladkými víny

Výběr z cibéb

To nejsladší z nejsladších – i tak bychom mohli začít náš článek, ve kterém se na řadu dostává výběr z cibéb. Přívlastkové víno vysoké kvality se hodí ke svátečním chvilkám nebo jako skvělé zakončení degustačního menu. Pojďme si osladit život.

Výběr z cibéb a jeho zařazení do klasifikace

Jakostní vína s přívlastkem, mezi která výběr z cibéb patří, stojí v české klasifikaci vín nejvýše. S ohledem na germánský systém třídění vín se výběry z cibéb ocitají na jeho pomyslném vrcholu s cukernatostí hroznů minimálně 32° NM.

Vyzrálost hroznů a obsah přírodního cukru se nejčastěji měří ve vylisovaném moštu normovanými moštoměry. Zatřídění výběru z cibéb a tím i kontrolu odrůdy, původu hroznů, jejich cukernatosti a splnění dalších podmínek musí provést Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Náš tip: Chcete vědět více? Připravili jsme pro vás Průvodce přívlastkovými víny, se kterým se ve světě vín zase o kousek lépe zorientujete.

Co je vlastně cibéba

Cibéba neboli hrozinka je označení pro bobuli révy vinné, která částečně seschla buď přirozenou cestou, nebo v důsledku napadení ušlechtilou plísní – Botrytis Cinerea.

Novodobý původ slova můžeme spatřit v německém výrazu die Zibebe.

Zajímavé je, že výběry z cibéb byly jako zvláštní kategorie vín uznány vinařským zákonem teprve v roce 2004.

výběr z cibéb sklizeň
Sklizeň cibéb probíhá vždy ručně.

Odrůdy, cibéby a výroba sladkého pokušení

Mezi odrůdy, ze kterých se výběr z cibéb vyrábí, patří nejčastěji Pálava, Rulandské šedé, Tramín, Ryzlink vlašský nebo Chardonnay. Právě ty mají v našich vinicích předpoklad k dostatečnému dozrání, a tím dosažení potřebné cukernatosti.

Sběr a výroba výběru z cibéb podléhá přísným pravidlům. Hrozny musejí vždy dozrát či spíše přezrát do požadovaného stadia na vinici a po sběru, který probíhá ručně, nesmějí být již dosušovány.

Proces kvašení probíhá pomalu a vínu je ponecháno výrazné množství zbytkového cukru a střední obsah alkoholu – okolo 10 až 13 %. Výběry z cibéb si obvykle ještě „poleží“ v dubovém sudu, a to jeden až dva roky.

1985 Picolit Gradnik

1985 Picolit Gradnik

SKLADEM
3 290
1952 Portské víno Reserva Dow's Port

1952 Portské víno Reserva Dow’s Port

SKLADEM
10 500
1995 Sauternes Grand Cru Chateau Rayne Vigneau

1995 Sauternes Grand Cru Chateau Rayne Vigneau

SKLADEM
2 990
2007 Tokajský výběr 5-putnový Tokaj & Co

2007 Tokajský výběr 5-putnový Tokaj & Co

SKLADEM
2013 Jurancon Cave de Gan Jurancon

2013 Jurancon Cave de Gan Jurancon

SKLADEM
1 190
1987 Barsac Grand Cru Chateau Suau

1987 Barsac Grand Cru Chateau Suau

SKLADEM
3 590
1986 Sauternes Château Doisy-Daëne

1986 Sauternes Château Doisy-Daëne

SKLADEM
3 590
1981 Barsac Premier cru Chateau Coutet a Barsac

1981 Barsac Premier cru Chateau Coutet a Barsac

SKLADEM
4 990
1990 Vin Santo Tenuta Marchese Antinori

1990 Vin Santo Tenuta Marchese Antinori

SKLADEM
3 290
1989 Sauternes Grand Cru Château Filhot

1989 Sauternes Grand Cru Château Filhot

SKLADEM
3 690

Poznejte botrytické víno: Výběr z cibéb v tom není sám

Jako botrytický výběr (nebo také sběr) můžeme v podstatě označit i jakékoli další víno, které pochází z hroznů napadených výše zmíněnou ušlechtilou plísní – botrytidou. Zároveň ale platí, že ne vždy se jedná o přívlastkové víno. K tomu je zapotřebí splnění ještě dalších podmínek.

Pro vznik plísně a její následující rozšíření na bobulích jsou klíčové vhodné klimatické podmínky: dostatek podzimních dnů bez ranního mrazu a počasí, které střídá mlžné opary s odpoledním sluníčkem. Jinak může plíseň nadělat místo skvělých hrozinek nenapravitelné škody.

S botrytickými víny se setkáme například také v tokajské oblasti nebo ve vyhlášené vinařské krajině Bordeaux, a to konkrétně v Sauternes. V našich terroir je často náročné dostát souhry všech dílčích aspektů pro vznik botrytických výběrů, a proto jejich produkci nelze předem příliš plánovat. I z těchto důvodů jsou to vína, která jsou považována za exkluzivní a vzácná.

Výběru z cibéb svědčí mlha
Vzniku botrytických vín svědčí ranní mlhy.

Víte, že…

Botrytické víno, respektive jeho výroba, bylo objeveno náhodou. Ke konci 18. století došlo v jednom z německých klášterů ke zpracování zdánlivě znehodnocené úrody hroznů, které byly napadeny plísní. Vzniklé víno bylo však překvapivě kvalitní a založilo tak novou tradici botrytického sběru.

Botrytické víno ze Sauternes

Jak už jsme zmínili, oblastí často spojovanou s botrytickými víny je Sauternes. Zdejší krajina totiž představuje pro ušlechtilou plíseň dokonalé podmínky: rovinaté plochy, polohu 80 km od oceánu a soutok dvou řek (Ciron a Garonne), jejichž rozdílné teploty dávají vzniknout ranním mlhám. Mlhy se tu snoubí s teplým sluníčkem – přesně tak, jak je pro vznik kvalitních botrytických vín potřeba.

Vína Sauternes se vyrábí ze tří odrůd: Muscadelle a Sémillon, díky kterým má víno charakteristické aroma, a Sauvignon Blanc, které mu dodává svěžest. Vína Sauternes mají velký potenciál k archivaci a ta nejlepší z nich dokonce vydrží v lahvích celé století.

Nejkvalitnější vína z této oblasti nesou označení Grand Cru Classé nebo Premier Cru Classé a najdete je i v naší nabídce.

Výběr z cibéb – cena za sladkost může být vysoká

Výběr z cibéb je víno velmi extraktivní, plné a sladké, které se vyznačuje sytější barvou. Můžete v něm ucítit tóny medu nebo rozinek a chuť přezrálého ovoce. Má vysoký potenciál k archivaci a jeho buket se poté rozvíjí k botrytickému vyznění.

Jako víno s výrazným zbytkovým cukrem, nejčastěji 100–200 g/l, se hodí třeba k dezertům, vybranému cukroví, ale také k vyzrálým tučným sýrům. Zakoupit ho můžete obvykle v malých lahvích o objemu od 0,2 do maximálně 0,5 l. K jeho výjimečnosti se váže také vyšší cena. Výběr z cibéb si ji ale rozhodně obhájí.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli