360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Ze zákulisí: Kdo je sommelier a co by měl umět

kdo je sommelier

Ochutnávání vína, samé radosti, žádné starosti? Kdepak, povolání sommeliera není až tak jednoduché! Co vše se za touto profesí skrývá, jaká je její historie a proč musí být sommelier i dobrý psycholog – to vše a další zajímavosti o sommeliérství si prozradíme v dnešním článku.

Na úvod se podíváme do historie a uděláme si krátký exkurz do odborné terminologie. Povolání sommeliera prošlo během svého vývoje několika zásadními změnami, o čemž svědčí i prvotní význam slova „sommelier“.

Základ slova somme/sommier odkazuje k člověku, který byl původně zodpovědný za zvířata dopravující potraviny a nápoje – tedy za volské potahy. Druhý z výkladů sommé se vztahuje k životu v klášteře, kde se takto označovaní mniši starali o stolování (chléb, víno, nádobí).

Od dávných dob uplynulo mnoho času a jako sommelier začal být v 19. století označován člověk odpovídající především za podávání vína – například v nově vznikajících vybraných restauracích. Do zhruba 70. let 20. století se tato profese těšila velkému zájmu a rozvoji, poté ji ale negativně ovlivnila hospodářská krize.

Dnes patří povolání sommeliera opět mezi velmi žádané a atraktivní, náplň práce takového odborníka – jak si ukážeme dále – se ale značně rozšířila.

Dnešní podoba profese sommelier

Definicí pojmu „sommelier“ se zabývá dokument mezinárodní organizace OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin). Rezoluce pod označením OIV-ECO 474-2014 je zaměřena nejen na samotnou definici, ale i roli sommeliéra a jeho potřebné znalosti. Organizace apeluje na své členy, aby byla tato doporučení v praxi naplňována.

Ve zkráceném překladu se v ní uvádí, že sommelier je profesionál z oboru vinařství a gastronomie (restaurace, vinné bary), který ve vinných sklepech nebo v různých místech prodeje vína doporučuje a servíruje nápoje, a to na odborné úrovni.

Jeho pracovní náplní je servis vína stejně jako odborné poradenství zákazníkům a konzumentům vína, zahrnující prezentaci a nabídku produktu. Someliér získal profesní kvalifikaci nebo certifikát, které odpovídají definici, roli a kompetencím stanoveným touto rezolucí.

2008 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

2008 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

SKLADEM
1 790
2009 Chardonnay Ryzlink / Riesling Rýnský Pozdní sběr Château Valtice

2009 Chardonnay Ryzlink / Riesling Rýnský Pozdní sběr Château Valtice

SKLADEM
2018 Tokajský výběr 4-putnový Tokaj & Co

2018 Tokajský výběr 4-putnový Tokaj & Co

SKLADEM
2003 Tokajský výběr 6-putňový Tokaj & Co

2003 Tokajský výběr 6-putňový Tokaj & Co

SKLADEM
1 390
2006 Rioja DOC Reserva Especial Bodegas Urbina

2006 Rioja DOC Reserva Especial Bodegas Urbina

SKLADEM
1995 Tokajské víno 4-putňový Tokaj & Co

1995 Tokajské víno 4-putňový Tokaj & Co

SKLADEM
2 390
Champagne Bouché Brut Blanc de Noirs

Champagne Bouché Brut Blanc de Noirs

SKLADEM
2009 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

2009 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

SKLADEM
1 390
2004 Rioja DOC Gran Reserva Especial Bodegas Urbina

2004 Rioja DOC Gran Reserva Especial Bodegas Urbina

SKLADEM
2021 Châteauneuf du Pape AOC Les Cailloux André Brunel

2021 Châteauneuf du Pape AOC Les Cailloux André Brunel

SKLADEM
1 190

Pokud bychom si chtěli ještě více upřesnit, kdo je sommelier a co vše má na starosti, můžeme si jeho činnost rozdělit do pěti hlavních bodů:

  1. Správa sklepa a dohled nad uloženým vínem zahrnuje spravování zásob, nákup vína s ohledem na aktuální menu, roční období i sezónní návštěvnost a také kontrolu skladovacích podmínek.
  2. Skladba vinného lístku, která by měla být vždy aktuální a atraktivní pro hosty. Měla by být přehledně uspořádána a reflektovat zaměření podniku, tradiční nabídku i měnící se trendy.
  3. Perfektní servis vína hostům patří mezi základní naplň práce sommeliéra, který se za tímto účelem stará také o sommeliérský inventář.
  4.  Kombinování podávaného vína s nabízenými pokrmy ve spolupráci s šéfkuchařem tak, aby vše ladilo do posledního sousta i doušku. Zajištění souladu mezi menu a vinným lístkem.
  5. Péče o spokojenost zákazníků či návštěvníků restaurace je nejtěžší disciplínou, protože zahrnuje vše výše uvedené, a ještě něco navíc – příjemné chování a precizní obsluhu bez vtíravosti, stejně jako znalost lidských povah a charakterů.

Jednotlivé oblasti se mohou samozřejmě měnit v souvislosti s kompetencemi, které sommelier získal, nebo v závislosti na místě jeho působnosti. Trochu jiné to může být ve špičkové restauraci nebo hotelu ve srovnání například se specializovaným obchodem. Někdy je potřeba především praktických dovedností v servírování vína, jindy spíše odborného poradenství.

Servírování červeného vína

Sommelier jako dobrý psycholog

Sommeliérství je prestižní obor a pokud se mu chcete věnovat, je potřeba se mu zcela oddat. Absolvovat můžete různé kurzy, školení nebo studijní programy, čeká vás však hlavně celoživotní vzdělávání se. Dlouholetou praxi a postupné nabývání znalostí v praxi máloco nahradí.

„Práce s vínem“ je ale především také práce s lidmi, a proto se pro sommeliery jejich profese často stává spíše posláním. Patří k ní samozřejmě i základy etiky jako takové, vždy aktuální poznatky z gastronomie, profesionální chování za každé situace a špetka psychologie. Dokonce možná více než špetka.

Zákazníci nebo návštěvníci restaurací se dělí na několik typů: od běžných, srdečných, zdvořilých po nerozhodné až problematické. Pokud se sommelierovi podaří navíc odhalit jejich aktuální rozpoložení, podpořit nebo zjemnit ho vhodnou nabídkou a špičkovým servisem, má vyhráno.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli