360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino

4 důvody, proč pít archivní víno

Pití archivního vína

Už jste ochutnali kvalitní archivní víno? V dnešním článku vám prozradíme, proč byste si archivní víno měli pořídit do své vinotéky a jak dlouhé zrání ovlivňuje chuť vína. Věděli jste, že si archivní lahev dokonce můžete nechat uzrát sami?

1.  Hlavní důvod, proč vyzkoušet archivní víno, je harmonická chuť

Chuť archivních vín výrazně ovlivňují tzv. terciální chutě. Ty vznikají chemickými procesy mezi cukry, kyselinami a fenolickými sloučeninami. Aby k této reakci ale vůbec došlo, musí víno nějaký čas zrát v lahvi.

Víno se vlivem zrání stává měkčím a ztrácí část svojí kyselinky. Díky tomu je pak méně svíravé a jeho chuť je dokonale harmonická. Terciální tóny se totiž úžasně doplňují s těmi ostatními, díky čemuž je archivní víno komplexní a každý doušek vás překvapí nově rozpoznanými chutěmi.

Degustace archivního vína
V archivním vínu se vyvíjejí terciální chutě.

Už jste někdy slyšeli třeba o lanýžových tónech nebo o aromatu podhoubí? Za ty víno vděčí právě terciálním chutím.

Tip: Pro rozpoznání všech chutí je důležité víno servírovat při vhodné teplotě. Jaká to ale je? Zjistěte to v našem článku o správné teplotě pro víno.

2. Archivní víno obsahuje více kvalitních látek

Recept na elixír věčného mládí bohužel neznáme, podívejte se však na prospěšné látky, které kvalitní víno obsahuje.

  • Kvalitní bílé víno obsahuje katalázu. To je enzym, který chrání lidské buňky před stárnutím. Údajně dokonce zmírňuje i šedivění vlasů!
  • O červeném vínu se zase traduje, že má vysoký obsah rostlinných antioxidantů. Ty napomáhají snižovat cholesterol a pozitivně působí na krevní oběh.
  • Jste-li milovníci bublinek, utužte své zdraví decentním popíjením luxusního šampaňského vína. V něm obsažená kyselina kávová má protizánětlivé a antioxidační účinky.

Mějte však na paměti, že přílišné pití alkoholu se naopak se zdravým životním stylem neslučuje. Proto i pro pití vína nezbývá než zdůraznit: „Všeho s mírou.“

2018 Barolo Monrobiolo di Bussia DOCG Bric Cenciurio

2018 Barolo Monrobiolo di Bussia DOCG Bric Cenciurio

SKLADEM
1 290
Champagne Bouché Brut Cuvée Réservée

Champagne Bouché Brut Cuvée Réservée

SKLADEM
2024 Veltlínské zelené / Grüner Veltliner Weingut Hirtl

2024 Veltlínské zelené / Grüner Veltliner Weingut Hirtl

SKLADEM
2016 Veltlínské zelené / Grüner Veltliner Reserva Weingut Hirtl

2016 Veltlínské zelené / Grüner Veltliner Reserva Weingut Hirtl

SKLADEM
2020 Saint-Émilion Grand Cru Chateau Tour Grand Faurie

2020 Saint-Émilion Grand Cru Chateau Tour Grand Faurie

SKLADEM
2016 Brunello di Montalcino DOCG Innocenti

2016 Brunello di Montalcino DOCG Innocenti

SKLADEM
1 990
Champagne Bouché Brut Rosé

Champagne Bouché Brut Rosé

SKLADEM
1 090
2021 Veltlínské zelené / Grüner Veltliner DAC Reserve Weingut Hirtl

2021 Veltlínské zelené / Grüner Veltliner DAC Reserve Weingut Hirtl

SKLADEM
2009 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

2009 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

SKLADEM
1 390
Champagne Bouché Brut Blanc de Noirs

Champagne Bouché Brut Blanc de Noirs

SKLADEM
1 090

3. Archivní vína jsou vyrobena z kvalitních hroznů

V případě archivního vína se můžete spolehnout na to, že je vyrobeno z kvalitních hroznů. U běžných vín probíhá sklizeň hroznů strojově, kdy jsou hrozny z keřů setřásány. Asi tušíte, že taková technologie není tím nejšetrnějším způsobem sklizně – hrozny mohou být znehodnoceny. To má významný vliv na výslednou kvalitu vína. Naopak při ruční sklizni vinař hrozny citlivě odstřihuje, třídí je – a ty špatné bez milosti odděluje.

Archivní víno
Archivní víno je často kvalitnější a šetrněji vyráběné.

4. Chcete porozumět vínům? Pijte ta archivní

První seznámení s archivními víny je jako učit se novou věc. Nejprve trochu tápete a vlastně nevíte, co je správné. Zkoušíte, zjišťujete, chybujete. Učte se rovnou od mistra! Pořiďte si sadu kvalitních vín k archivaci a na pár let se obrňte trpělivostí. Vína otevírejte postupně a hodnoťte, jak čas mění jejich chuť. Víno tak poznáte ve všech jeho životních fázích. Pro uchování dojmů vám pomůže některá z aplikací na víno.

Tip: Máte podnikatelského ducha? Lahve k archivaci využijte jako zajímavý investiční produkt. Zatímco vaše vína nerušeně zrají, jejich hodnota roste. Nezapomeňte ale splnit podmínky, které víno potřebuje k úspěšnému zrání.

I v Evangeliu podle Lukáše je psáno: „Kdo se napije starého vína, nechce nové; řekne: ‚Staré je lepší.‘“ Posuďte to sami a ochutnejte víno z naší nabídky archivních vín.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli