360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Kupáž: Tajemství výroby dokonalých vín

Na pomyslném trůnu výroby perfektně harmonických a komplexních vín sedí Francie a její technika kupáže. Právě díky kupáži v sobě zdejší slavná vína snoubí to nejlepší z toho, co nabízí odrůdy hroznů. Poznejte umění mísení vín v dnešním článku.

„Assemblage“, „coupage“, „cuvée“?  Krátká lekce francouzštiny pro samouky

Pro označení procesu, při kterém dochází k mísení vín (jejich scelování), existují ve francouzštině hned dva termíny: „coupage“ a „assemblage“. Pojďme si je nejprve krátce objasnit.

  • Při kupáži jsou vína mísena výhradně za účelem zvýraznění použité základní odrůdy. Obsah přidaných vín přitom nesmí přesáhnout 15 % celkového objemu výsledného vína.
  • Asambláž je také proces mísení několika druhů vín. Na rozdíl od kupáže však jejich vzájemný poměr není striktně stanoven, a proto při asambláži vznikají úplně nové druhy vín.

Jak scelování vín probíhá? Hotová odrůdová vína se smísí a následně se ještě nechávají dále kvasit společně. Výsledný produkt poznáte nejčastěji tak, že na etiketě ponese označení „cuvée“. Prozkoumat můžete i náš samostatný článek o cuvée.

Proč vlastně vína mísit? Kupáž dává vzniknout výjimečným vínům

Scelování vín provází člověka od chvíle, kdy začal pěstovat a zpracovávat vinnou révu. Už starověcí vinaři dobře věděli, že mísení vín přináší výslednému produktu řadu benefitů:

  • Zvýraznění barvy, chuti i charakteru základního vína.
  • Každá z odrůd předá finálnímu vínu své unikátní vlastnosti.
  • Snížení kyselinky a vyvážení cukrů i alkoholu.
  • Výsledné víno je díky kupáži dokonale harmonické a komplexní.

Kupáž vína je třeba provádět s rozmyslem

Podle tradičních francouzských vinařských zákonů mohla být v minulosti vzájemně mísena výhradně červená vína. Tento požadavek ale už neplatí, a tak mohou být scelována i odrůdová bílá vína.

Ve vinařské historii neměla zpočátku růžové vyhlídky ani růžová vína. Červená a bílá vína mohla být vzájemně mísena výhradně v Champagne, a to za účelem výroby růžového šampaňského. Možná jsme vás teď lehce zaskočili: Z návštěvy vinného sklípku nebo díky našemu článku o výrobě vína víte, že růžové víno se vyrábí nikoliv smísením červeného a bílého vína, ale vyluhováním modrých slupek v moštu. To však platí pro tichá růžová vína, nikoliv pro ta šumivá.

Která vína se pro kupáž nejlépe hodí?

Mísení vín nemusí probíhat výhradně v rámci jednotlivých odrůd, jak se může laikovi na první pohled zdát. Vína, která jsou vzájemně mísena, se často liší v celé řadě dalších aspektů:

  • Vína mohou být z jedné odrůdy, ale z různých vinic – dokonce i z odlišných vinařských oblastí.
  • Mohla zrát v různých typech sudů.
  • Vína mohou být sklízena v různých obdobích vinobraní.
  • Scelená mohou být i vína různých ročníků.

Zkušený vinař se nejprve musí pečlivě rozhodnout a předvídat, která vína se po scelení budou harmonicky doplňovat. Přitom nestačí brát v úvahu výhradně vlastnosti jednotlivých vín před jejich smísením. Vyváženost výsledného vína se totiž vyvíjí ještě během sekundárního kvašení již smísených vín. Obě techniky, kupáž i asambláž, jsou tak opravdovým vinařským uměním.

Kupáž a slavná vína: Která cuvée musíte ochutnat?

Typickým představitelem kupáže je věhlasné šampaňské. A není divu: Už víte, že pro výrobu šumivých vín se technika kupáže používala od počátku.

Jak se jediné povolené odrůdy pro výrobu nejslavnějšího šumivého představitele z Champagne odrážejí v jeho charakteru?

  • Pinot Noir dodává výslednému vínu sílu a aroma červeného ovoce.
  • Pinot Meunier doplňuje víno o kulatost a intenzivní ovocné tóny.
  • Díky použití odrůdy Chardonnay je víno jemné a elegantní. Víno obohacuje o citrusové tóny a mineralitu.

Mistry kupáže hledejte třeba ve vinařství Champagne Bouché. Mísení vín zde probíhá na úrovni jednotlivých odrůd, ale i ročníků a lokalit, ze kterých vína pocházejí.

2005 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

2005 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

SKLADEM
1 890
2006 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

2006 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

SKLADEM
1 890
2008 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

2008 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

SKLADEM
1 790
Saphir Extra Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

Saphir Extra Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

SKLADEM
2 990
Champagne Bouché Brut Rosé

Champagne Bouché Brut Rosé

SKLADEM
Champagne Bouché Brut Cuvée Réservée

Champagne Bouché Brut Cuvée Réservée

SKLADEM
Champagne Bouché Extra Brut Cuvée Saphir

Champagne Bouché Extra Brut Cuvée Saphir

SKLADEM
1 390
2009 Millésime Vintage Extra Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

2009 Millésime Vintage Extra Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

SKLADEM
2 490
2004 Millésime Vintage Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

2004 Millésime Vintage Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

SKLADEM
2 790
1995 Champagne Drappier

1995 Champagne Drappier

SKLADEM
5 500

Pokud jsou v daném roce hrozny vyzrálejší, přidají zdejší vinaři do směsi vyšší podíl Chardonnay. To dodá výslednému vínu na eleganci. Naopak pokud hrozny nestihly tolik dozrát, ovocné tóny „dožene“ vyšší obsah vína z odrůdy Pinot Noir. A výjimečně povedený ročník dává vzniknout luxusnímu ročníkovému šampaňskému vínu.

Ochutnáte dokonale vyvážené šampaňské víno z vinařství Champagne Bouché?

Výjimečná cuvée se rodí i ve francouzské oblasti Bordeaux. Většina zdejších červených vín je vyráběna z kombinace odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc.

  • Cabernet Sauvignon dodává vínu výraznější třísloviny a sílu.
  • Merlot tyto třísloviny ve výsledném vínu zjemňuje, víno zakulacuje a dodává mu svěžest.
  • Cabernet Franc víno doplňuje o kořenité aroma a nádhernou barvu.

I když královnou v mísení vín je bezpochyby Francie, pozadu nejsou ani některá italská vinařství. Ve vinařství Tenuta di Corte Giacobbe všechna vína v průběhu výroby cuvée pečlivě degustují a hledají ideální shodu mezi víny, která následně smísí. Při kupáži občas používají i vína z odrůdy Petit Verdot, která víno obohacuje o další kořenité dimenze. Pro vinařskou oblast je navíc charakteristickým představitelem.

Tip: Čeká vás oslava narozenin nebo třeba chystáte posezení s přáteli či rodinou? Připravte si pro své hosty originální zábavu v podobě společné degustace vína. Nezapomeňte si předem prostudovat, při které teplotě víno nejlépe servírovat. Vyberete třeba cuvée ze světově proslulých vín?

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli