360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Dělení vína pro úplné začátečníky

Police plne napoju

Přístupů a způsobů dělení vína do jednotlivých kategorií nebo skupin je vícero. Liší se v daných vinařských zemích, jinak se na ně dívá zákon a jiné rozdělení se bude hodit zkušenému someliérovi. My se dnes podíváme, jak se ve víně rychle zorientovat, pokud se o něj teprve začínáte zajímat.

V České republice stanovuje rozdělení vína vinařský zákon z roku 2004 a jeho novely. V praxi se pak u nás můžete setkat s tzv. germánským způsobem rozdělování vín, ke kterému se ale postupně přidává i druhý z existujících systémů, a tím je románský – uplatňuje se u našich vín originální certifikace. Jak se od sebe liší?

Germánský systém vyzdvihuje vyzrálost hroznů (danou zejména cukernatostí) a také odrůdu révy vinné. Románské třídění pak upřednostňuje místo původu hroznů, které se nazývá také terroir – přečíst o něm si můžete v článku Jak vinařská oblast ovlivňuje chuť vína.

Základní dělení vína: Je libo bublinky, nebo raději ne?

V našem praktickém přehledu si jako první uvedeme dělení vína do následujících kategorií:

Tiché víno (nebo jen jednoduše víno) je nešumivé, neperlivé víno, které je zároveň nearomatizované a nefortifikované.

Šumivé víno se za splnění určitých podmínek označuje také jako sekt. Obsahuje oxid uhličitý a vyrábí se primárním či sekundárním kvašením vína nebo moštu.

Perlivé víno má pak nižší tlak a obsah alkoholu než šumivé. Vyrábí se ze stolního vína a stejně jako šumivé může být dosyceno oxidem uhličitým.

Likérové víno se nazývá také jako fortifikované a obsahuje přídavek vinného destilátu. Patří sem mimo jiné také vermuty nebo portské víno. Likérová vína jsou často vhodná k archivaci.

Zapomenout nemůžeme ani na burčák, který je ve své podstatě částečně zkvašeným hroznovým moštem.

Bílé víno, červené víno… Na barvě záleží!

Jednoduché dělení vína podle vizuální stránky používají mnozí z nás a na otázku, jaké víno máme vlastně rádi, často jako první odpovíme právě jeho barvou. Dodejme, že dělení podle barvy se týká tichých vín.

Bílé víno se vyrábí z bílých i červených hroznů (například Tramín červený) a svoji barvu získá tím, že se hrozny kvasí bez slupek.

Červené víno se vyrábí z modrých hroznů, které obsahují červené barvivo ve slupkách. Rmut se kvasí déle a za vyšších teplot, než je tomu u bílého vína. V červeném vínu jsou proto ve vyšší míře obsaženy třísloviny.

Růžové víno vzniká také z modrých moštových odrůd, slupky z hroznů se však nechají se rmutem naležet jen krátce – obvykle 4 až 6 hodin.

NÁŠ TIP: Setkat se můžete ale i s oranžovým nebo žlutým vínem… Víte, jak se od sebe liší?

Oranžové víno souvisí s výrobou podle starobylých gruzínských metod a technologií, které spočívají zejména v dlouhé a opakované maceraci hroznů.

Jako žluté víno označují vinaři speciální přírodní suchá nebo přírodně sladká vína, která se vyznačují právě žlutou barvou (Tokajské, Vin jaune, ledová a slámová vína).

Suché víno, nebo sladké víno? Napoví obsah zbytkového cukru

Podle obsahu zbytkového cukru, který vinné kvasinky nepřeměnily na alkohol, můžeme rozčlenit tichá i šumivá vína. Pokud necháme promluvit řeč čísel, vypadá dělení takto:

Tiché víno

  • Suché víno: nejvýše 4 g/l (případně 9 g/l – celková kyselost vyjádřená v gramech kyseliny vinné na litr musí být nejméně o 2 g/l nižší)
  • Polosuché víno: do 12 g/l (případně 18 g/l – celková kyselost vyjádřená v gramech kyseliny vinné na litr musí být nejméně o 10 g/l nižší)
  • Polosladké víno: do 45 g/l
  • Sladké víno: 45 g/l a výše

Šumivé víno

  • Brut nature: do 3 g/l
  • Extra brut: 0–6 g/l
  • Brut: do 12 g/l
  • Extra dry: 12–17 g/l
  • Sec: 17–32 g/l
  • Demi-sec: 32–50 g/l
  • Doux: více než 50 g/l

Kvalitní víno určuje vyzrálost hroznů a litera zákona

Rozdělení vína v souvislosti s minimální vyzrálostí hroznů použitých k jeho výrobě jsme se již věnovali v článku Přívlastkové víno: Dělení vín podle cukernatosti. Opakování je však matka moudrosti, a proto si ho pojďme krátce připomenout, pokud vás téma zaujme, ve výše zmíněním textu naleznete další informace.

  • Kategorie, kde se jeden stupeň NM rovná jednomu kg přírodního cukru ve 100 l hroznového moštu, vypadají následovně:
  • Víno (dříve také stolní víno) – 10 ⁰NM
  • Zemské víno – 14 ⁰NM
  • Jakostní víno: odrůdové – 15 ⁰NM, známkové – 15 ⁰NM
  • Víno originální certifikace – 15 ⁰NM
  • Jakostní víno s přívlastkem, které se dále dělí na:
  • Kabinetní víno – 19 ⁰NM
  • Pozdní sběr – 21 ⁰NM
  • Výběr z hroznů – 24 ⁰NM
  • Výběr z bobulí – 27 ⁰NM
  • Ledové víno – 27 ⁰NM
  • Slámové víno – 27 ⁰NM
  • Výběr z cibéb – 32 ⁰NM

A to je vše? Kdepak… Víno to nevzdává!

Na závěr jen připomínáme, že tento přehled není určitě vyčerpávající. Možná vás zaujala italská vína, nebo nedáte dopustit na vína francouzská… Někomu zachutná portugalské víno a jiný k němu přidá španělské. Další možností třídění vína je tedy například země původu nebo vinařská oblast.

Zkušený someliér zase nejspíše rozdělí bílé a červené víno podle jeho vhodnosti k pokrmům nějak takto:

  • Mladé bílé víno
  • Plné, suché bílé víno
  • Aromatické bílé víno
  • Sladké bílé víno
  • Mladé červené víno
  • Těžší červené víno
  • Těžké zralé červené víno

Nevěste ale hlavu, vždy vám ještě zbývá ta nejjednodušší kategorizace vín ze všech na světě: Chutná mi / Nechutná mi.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli