360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Historie vína Champagne

Champagne

Šampaňské pochází z vinařského regionu Champagne a jeho vznik je opleten tajemnou historií. Zajímá vás, proč se šampaňské začalo vyrábět? Přečtěte si článek. 

Šampaňské se nevyrábí nikde jinde než ve vinařském regionu Champagne. Toto kouzelné místo leží pouhé dvě hodiny od Paříže a přivítá vás dechberoucí krajinou. Narazíte tu na lány úrodných vinic, kamenné sklípky a historii vína Champagne, která vás bude doprovázet na každém kroku. 

Kdy vzniklo víno Champagne? 

Existuje několik verzí, jak víno Champagne vzniklo. S jistotou víme jen to, že to bylo v 17. století. Pojďte si přečíst, co se o něm traduje. 

V opatství Hautvillers tehdy jako sklepmistr působil mnich Pierre Pérignon, který dal základy výrobě šampaňského, aniž by to tušil. Bublinky, které se ve víně tvořily, považoval za nechtěný produkt a snažil se jich zbavit. 

Podle Angličanů ale pravda leží jinde. V 17. století si angličtí kupci přivezli do Londýna francouzské víno, které místní hospodští uchovávali v lahvích se silným sklem. K zátkování používali korek, kvůli kterému nemohl vyprchat oxid uhličitý, a když se oteplilo, nezkvašené cukry vytvořily z vína šampaňské. 

Skutečnější se zdá spíš příběh, který vypráví o krutých zimách, které panovaly v Champagne. Chlad přicházející zvenčí zastavil proces kvašení. Když se začalo oteplovat a víno se zahřálo, kvašení se znova spustilo a jako vedlejší přídavek se vytvořil oxid uhličitý. 

Ať už v historii vína mají pravdu Francouzi, nebo Angličané, jedno je jisté. Dom Pérignon jako první vyzkoušel mísení vína – různých druhů a ročníků. Přišel také na to, jak šetrně lisovat víno, aby z modré vinné révy vzniklo víno bílé.  

1995 Champagne Drappier

1995 Champagne Drappier

SKLADEM
5 500
2004 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

2004 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

SKLADEM
1 990
Champagne Bouché Brut Blanc de Noirs

Champagne Bouché Brut Blanc de Noirs

SKLADEM
Saphir Extra Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

Saphir Extra Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

SKLADEM
2 990
2009 Millésime Vintage Extra Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

2009 Millésime Vintage Extra Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

SKLADEM
2 490
2009 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

2009 Champagne Bouché Extra Brut Millesime Vintage

SKLADEM
1 390
2004 Millésime Vintage Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

2004 Millésime Vintage Brut Champagne Bouché Magnum objem 1,5 l

SKLADEM
2 790
Champagne Bouché Extra Brut Cuvée Saphir

Champagne Bouché Extra Brut Cuvée Saphir

SKLADEM
1 390
Champagne Bouché Brut Cuvée Réservée

Champagne Bouché Brut Cuvée Réservée

SKLADEM
2006 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

2006 Champagne Bouché Brut Millesime Vintage

SKLADEM
1 890

Výroba Champagne 

Pravé šampaňské pochází z vinařského regionu Champagne-Ardenne, který se dělí na pět podoblastí. V každé z nich se pěstuje jiná odrůda vinné révy, přičemž pro výrobu šumivého vína je možné použít pouze tři:  

  • Pinot Noir (Rulandské modré) – chuť je plná a více aromatická. 
  • Chardonnay – víno je lehčí a svěží oproti Pinot Noir. 
  • Pinot Meunier (Mlynářka) – nabízí ovocné podtóny a chuťovou vyváženost.  

V jakých pěti oblastech se tyto odrůdy pěstují? 

  • Montagne de Reims se nejčastěji pěstuje odrůda Pinot Noir a pochází odtud nejvyhlášenější šampaňské. 
  • Ve Vallée de la Marne se výhradně pěstuje Pinot Meunier. 
  • Cote des Blancs povětšinou narazíte na vinice se Chardonnay.
  • Cote de Sezanne najdete také vinohrady s trsy Chardonnay. Chuť jejich hroznů je díky teplejšímu počasí sladší. 
  • Cote des Bar se převážně pěstuje Pinot Noir. Tato oblast se nachází téměř v burgundském regionu.
cestička mezi vinicemi

Jak se podle kvality dělí Champagne? 

Výroba šampaňského a kvalita hroznů podléhá přísným regulacím. V regionu Champagne proto vznikl v roce 1919 systém hodnocení kvality hroznů v jednotlivých vinařských vesnicích. Systém se nazývá Echelle des Crus System a byl koncipován jako stupnice o 1–100 bodech. Nejhůře jsou však vesnice hodnocené se ziskem 80 %. Vesnice se dělí do následujících tří kategorií: 

  1. GrandCru Villages – v této kategorii se nachází 17 vesnic, jejichž šampaňské je ohodnoceno 100 %. 
  2. PremierCru Villages – v kategorii PremierCru se objevuje 43 vesnic a jsou hodnocené 90–99 %. 
  3. AutreCru Villages – zbylé vesnice spadají do nejnižší kategorie. I tak se jedná o kvalitní produkty. 

Kvalita vína se hodnotí na základě tří parametrů – oblast, ze které hrozny pochází, postup výroby a zrání. Rozdělení do kategorií se také projevuje na výsledné ceně vína. Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si o klasifikaci evropských vín víc. 

Udělala na vás historie vína Champagne dojem? 

Champagne se řadí mezi nejproslulejší francouzská vína. Chtěli byste okusit noblesní chuť pravého šampaňského? Na našem e-shopu si vyberete šampaňská vína různých ročníků a vlastností. Využijte možnost koupit dárkové balení tohoto vína, které vám zabalíme do dřevěné kazety. 

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli