360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Historie vína Amarone della Valpolicella

muž drží v rukou láhev vína Amarone

Suché, nahořklé, a hlavně silné. Víno Amarone, které se vyrábí v italském regionu Benátsko, vás okouzlí nejen svým ovocitým aroma a výraznou chutí. Proč se vlastně začalo vyrábět a co stojí za jeho specifickým buketem? 

Kdy vzniklo víno Amarone? 

První láhev vína Amarone byla vyrobena v roce 1938, ale obchodovat se s ním začalo až v 50. letech. Ptáte se proč? Odpověď najdete v jeho názvu. V italštině amaro znamená hořký a amarone velmi hořký. Mnoha lidem nechutnalo, ale jak to bývá, chutě se vyvíjí a tato „nepovedená“ varianta vína Recioto se začala lidem časem zamlouvat. 

Předchůdce Amarone: Víno Recioto 

Červené víno Recioto je sladké a hutné. Psali o něm už Římané ve 2. století před n. l. a objevila se o něm zmínka v první encyklopedii vůbec. Vyrábí se ze sušených hroznů, které následně procházejí kvašením. A právě kvašení stojí za vznikem Amarone. Fermentace Reciota se občas nepodařila zastavit nebo se na sud zapomnělo. Cukry kvasily dál, tvořily alkohol a vzniklo silnější víno s výraznější chutí. Jak se dalo čekat, velké oblibě se zpočátku netěšilo. Přece jenom v porovnání vítězilo sladké Recioto. Později mu ale přišli konzumenti na chuť. 

Jak vznikl název Amarone? 

I když první etiketa od láhve vína Amarone pochází z roku 1938, jeho název vznikl v roce 1936 v Cantina Sociale Valpolicella. V tom roce našel mistr Adelino Lucchese ve sklepě zapomenutý sud Reciota a rozhodl se víno ochutnat. Jakmile se napil, zvolal: „To není Amaro, to je Amarone!  Tento výraz se stal symbolem a názvem tohoto rubínového vína. 

Amarone na výsluní 

Víno Amarone, které bylo dříve považováno za omyl, se pomalu začalo vyrábět záměrně. Zpočátku se na etiketách objevovalo označení Recioto Amaro a pak Recioto Amarone. Na konci 90. let Amarone zažilo svůj rozmach, a to především v Německu a Americe, a osamostatnilo se od Reciota. Na etiketě jste mohli najít už jen Amarone, a právě italské Amarone dnes patří mezi elitu. Je to kvalitní a exkluzivní víno – což je znát i na ceně, která strmě stoupá.  

Ideální Terroir pro Amarone 

Amarone se pěstuje v italském regionu Benátsko nedaleko jezera Lago di Garda a vinic určených pro hrozny, ze kterých se vyrábí bílé víno Soave. Na severu jsou vinice lemované pohořím Alp a jih ohraničuje řeka Adige s městem Verona. Alpy chrání vinice před silnými větry a jezero Lago di Garda dokáže vybalancovat teplotní rozdíly.  

Údolí vinic je kopcovité, a kromě hroznů v něm najdete i třešňové a olivové stromky. Půdní složení je velmi rozmanité. Nachází se tu vápenec, čedič nebo štěrkopísek. 

Jak se Amarone vyrábí? 

Amarone se vyrábí ze tří odrůd: 

  • Corvina přináší vínu višňové a fialkové aroma. Je odolná proti plísním a je vhodná k sesychání. 
  • Rondinella není aromatická. Její plusy jsou, že odolává nemocem a hodí se k sesychání. 
  • Molinara dodává jemnou chuť. 

Jak probíhá výroba? Sklizené hrozny se suší několik měsíců (přibližně 3–4) v dřevěných bedýnkách. Cílem je, aby se hrozny dostatečně odvětraly. Tomu v současnosti pomáhají i větráky, které odvádí vlhkost. Samotný proces schnutí zredukuje množství vody a zvýší množství cukrů, taninů, kyselin a aroma. Při výrobě hrozí, že by se mohla objevit hniloba, proto vinaři hrozny stále kontrolují. 

Dalším krokem je kvašení, které probíhá pomalu. I přesto ve výsledném vínu zůstává hodně cukru a vzniká sladké víno Recioto. Když ale vinaři použijí speciální kvasinky, víno se úplně prokvasí a vzniká nahořklé a suché Amarone. Cukr se při kvašení mění na alkohol a to je důvod, proč Amarone obsahuje až 16 % alkoholu. Pak ještě víno zraje v dubových sudech a zraje až pět let. 

Charakter vína Amarone 

Barva Amarone je temně červená až granátová. Aroma je intenzivní, komplexní a plné ovoce. Ucítíte ostružiny, jeřabiny, švestky, ale i kávu a čokoládu. Chuť vína je plná a silná. Postupně se v něm rozvíjí sekundární tóny jako tabák nebo podzimní listí. Výtečně se hodí ke zvěřině i ostatním druhům masa. Chybu neuděláte, pokud ho naservírujete k olivám nebo plísňovým sýrům. 

Proslulá kvalita, to je Amarone 

Slavné italské víno Amarone je legendou, která má velký potenciál k archivaci. Může zrát i 30 let, ale chybu neuděláte ani pokud ho otevřete dřív. Zakoupit u nás můžete i balení 6 lahví a ty postupně otevírat. Díky tomu můžete hodnotit, jak se chutě a aroma vína vyvíjí časem.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli