360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Jak chutná originální tvář Piemonte? Poznejte vinařství Cascina Garitina

Cascina Garitina je vinařství, které je unikátní každým coulem. Současný majitel Gianluca Morino se nebojí porušovat zažitá vinařská pravidla a ve všech vínech rozeznáte jeho autorský rukopis. Které odrůdy Gianluca pěstuje a jak svá vína vyrábí? Objevte piemontský vinařský skvost v dnešním článku.

Piemonte: Italský kraj kopců a mlh

Slavný vinařský region Piemonte leží v severozápadní Itálii. Právě zde se nachází provincie Asti, která je domovinou vinařství Cascina Garitina.

Název provincie je odvozen od města Asti, v jehož okolí se rozprostírají nedozírné lány vinic. Léta v provincii bývají horoucí. Zimy jsou naopak spíše chladnější. Že se voda v půdě nedrží je dáno nejen specifickými klimatickými podmínkami, ale i rázem krajiny – terén je zde zejména kopcovitý. Pro Piemonte jsou typické podzimní a zimní mlhy, které se drží v nížinách.

1956 Barbaresco Mirafiore

1956 Barbaresco Mirafiore

SKLADEM
5 900
1957 Barolo Fontanafredda

1957 Barolo Fontanafredda

SKLADEM
5 500
1979 Barolo Terre del Barolo

1979 Barolo Terre del Barolo

SKLADEM
3 290
2020 Barolo DOCG Bric Cenciurio

2020 Barolo DOCG Bric Cenciurio

SKLADEM
2017 Barolo DOCG Coste di Rose Riserva Bric Cenciurio

2017 Barolo DOCG Coste di Rose Riserva Bric Cenciurio

SKLADEM
1 990
1958 Barbaresco Fontanafredda

1958 Barbaresco Fontanafredda

SKLADEM
3 990
1959 Barolo Terre del Barolo

1959 Barolo Terre del Barolo

SKLADEM
5 500
1958 Barolo Damilano

1958 Barolo Damilano

SKLADEM
4 590
1973 Barolo Terre del Barolo

1973 Barolo Terre del Barolo

SKLADEM
3 490
2018 Barolo Monrobiolo di Bussia DOCG Bric Cenciurio

2018 Barolo Monrobiolo di Bussia DOCG Bric Cenciurio

SKLADEM
1 290

Historie vinařství Cascina Garitina sahá do minulého století

Vinaři z Cascina Garitina pěstují výhradně modré odrůdy už po čtyři generace. V tradici výroby červených vín pokračuje i současný majitel Gianluca Morino. Vinařství je pojmenováno po Gianlucově prababičce Margheritě, která vinařství založila už v roce 1900. „Garitina“ je v piemontském dialektu zdrobnělina jejího jména

Kromě Barbery, která zabírá 90 % plochy vinic, jsou tu v menší míře pěstovány také odrůdy Brachetto, Dolcetto, Pinot Nero, Merlot a Cabernet Sauvignon. Podloží, na kterém vinařství hrozny pěstuje, je převážně pískovcové. Vína z Cascina Garitina se pyšní certifikací DOCG, která označuje vína nejvyšší kvality. Zajímá vás, které přísné podmínky musí vína DOCG splňovat? Přečtěte si náš článek o klasifikaci evropských vín.

Zajímavost: V některých zemích si víno z Barbery milovníci vín ještě donedávna dopřávali výhradně jako aperitiv. Týkalo se to například Belgie, Lucemburska či Nizozemí.

Barbera je modrá odrůda vinné révy

 

Čím jsou vína z Barbery vyjímečná?

Tradiční modrá odrůda Barbera ve vinařství Cascina Garitina vyrůstá na místech s těmi nejlepšími expozicemi, orientovaných na jih. Protože jí svědčí dostatek slunce a tepla, nevadí jí ani globální oteplování.

Hrozny mohou být použity pro výrobu směsných i odrůdových vín. Díky přirozenému obsahu kyselin jsou vína z Barbery svěží a vyvážená.

  • Mladá vína jsou jasně červená, s třešňovým charakterem a jemnými tříslovinami.
  • Starší vína zráním získávají hutnější, višňové tóny.

Zajímavost: Víno z Barbery bylo pro svůj originální charakter oblíbené už v 17. století, kdy si důstojníci savojské armády jeho popíjením dodávali odvahu před boji.

V Cascina Garitina jsou z odrůdy Barbera vyráběna červená vína

Ve vínech z Cascina Garitina terciální tóny vlhkého sklepu nečekejte

Gianluca Morino jde proti konzervativnímu proudu a pro svá vína namísto korků používá kvalitní šroubovací uzávěry. Při otevírání vín z Cascina Garitina se tak nemusíte obávat znehodnocení vína, které může způsobit takzvaná korkovitost

Korkovitost totiž může u vína zapříčinit, že je mdlé a neharmonické. Víno může mít dokonce zatuchlou pachuť, připomínající vlhký sklep. V našem samostatném článku zjistíte, jak takové zkažené víno odhalit. A právě tomu se vinařství Cascina Garitina používáním šroubovacích uzávěrů vyhýbá.

Gianluca pro svá vína klasický korek nepoužívá ale i z dalších důvodů:

  • Díky šroubovacímu uzávěru se výsledná vína příliš neliší v chuti.
  • Šroubovací uzávěr Gianlucovi umožňuje kontrolovat přísun kyslíku do vína díky speciálním membránám, kterými jsou uzávěry opatřeny.
  • Víno ze šroubovacího uzávěru nepřejímá další chutě, které v případě korku mohou být i nahořklé.
  • Benefitem je i snadnější otevírání lahví. Pokud nepoužijete speciální planžetový otvírák na archivní lahve, může se vám korek snadno rozdrolit do vína.
Cascina Garitina používá šroubovací uzávěry na víno

Seznamte se s exkluzivním vínem. Jmenuje se Garitta

Vlajkovým vínem z Cascina Garitina je červená suchá Garitta. Víno je vyrobeno ze 100% odrůdy Barbera a zraje v nerezových sudech. Chuť vína je nádherně harmonická, svěží a elegantní. Těšit se můžete z příjemné kyselinky, která je pro Barberu typická.

Už víte, že majitel vinařství Gianluca Morino se nebojí jít za obecně zažitá vinařská pravidla. A stejně takové je i víno Garitta.

Etiketa svým tvarem odráží Gianlucova životní kréda: Myslet pozitivně a dívat se vzhůru. Originální je i použití žluté barvy, která se pro design vinných etiket zpravidla nepoužívá. Šikmá etiketa symbolizuje rovněž stoupající sklon vinic, které se táhnou na vrch s názvem Garitta. Na něm se nacházejí vinné sklepy vinařství.

Víno se výtečně hodí k další archivaci. Pokud splníte podmínky pro správné uchovávání archivních vín, můžete si Garittu vychutnat třeba až za 20 let.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli