360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Jak chutná originální tvář Piemonte? Poznejte vinařství Cascina Garitina

Cascina Garitina je vinařství, které je unikátní každým coulem. Současný majitel Gianluca Morino se nebojí porušovat zažitá vinařská pravidla a ve všech vínech rozeznáte jeho autorský rukopis. Které odrůdy Gianluca pěstuje a jak svá vína vyrábí? Objevte piemontský vinařský skvost v dnešním článku.

Piemonte: Italský kraj kopců a mlh

Slavný vinařský region Piemonte leží v severozápadní Itálii. Právě zde se nachází provincie Asti, která je domovinou vinařství Cascina Garitina.

Název provincie je odvozen od města Asti, v jehož okolí se rozprostírají nedozírné lány vinic. Léta v provincii bývají horoucí. Zimy jsou naopak spíše chladnější. Že se voda v půdě nedrží je dáno nejen specifickými klimatickými podmínkami, ale i rázem krajiny – terén je zde zejména kopcovitý. Pro Piemonte jsou typické podzimní a zimní mlhy, které se drží v nížinách.

Historie vinařství Cascina Garitina sahá do minulého století

Vinaři z Cascina Garitina pěstují výhradně modré odrůdy už po čtyři generace. V tradici výroby červených vín pokračuje i současný majitel Gianluca Morino. Vinařství je pojmenováno po Gianlucově prababičce Margheritě, která vinařství založila už v roce 1900. „Garitina“ je v piemontském dialektu zdrobnělina jejího jména

Kromě Barbery, která zabírá 90 % plochy vinic, jsou tu v menší míře pěstovány také odrůdy Brachetto, Dolcetto, Pinot Nero, Merlot a Cabernet Sauvignon. Podloží, na kterém vinařství hrozny pěstuje, je převážně pískovcové. Vína z Cascina Garitina se pyšní certifikací DOCG, která označuje vína nejvyšší kvality. Zajímá vás, které přísné podmínky musí vína DOCG splňovat? Přečtěte si náš článek o klasifikaci evropských vín.

Zajímavost: V některých zemích si víno z Barbery milovníci vín ještě donedávna dopřávali výhradně jako aperitiv. Týkalo se to například Belgie, Lucemburska či Nizozemí.

Barbera je modrá odrůda vinné révy

 

Čím jsou vína z Barbery vyjímečná?

Tradiční modrá odrůda Barbera ve vinařství Cascina Garitina vyrůstá na místech s těmi nejlepšími expozicemi, orientovaných na jih. Protože jí svědčí dostatek slunce a tepla, nevadí jí ani globální oteplování.

Hrozny mohou být použity pro výrobu směsných i odrůdových vín. Díky přirozenému obsahu kyselin jsou vína z Barbery svěží a vyvážená.

  • Mladá vína jsou jasně červená, s třešňovým charakterem a jemnými tříslovinami.
  • Starší vína zráním získávají hutnější, višňové tóny.

Zajímavost: Víno z Barbery bylo pro svůj originální charakter oblíbené už v 17. století, kdy si důstojníci savojské armády jeho popíjením dodávali odvahu před boji.

V Cascina Garitina jsou z odrůdy Barbera vyráběna červená vína

Ve vínech z Cascina Garitina terciální tóny vlhkého sklepu nečekejte

Gianluca Morino jde proti konzervativnímu proudu a pro svá vína namísto korků používá kvalitní šroubovací uzávěry. Při otevírání vín z Cascina Garitina se tak nemusíte obávat znehodnocení vína, které může způsobit takzvaná korkovitost

Korkovitost totiž může u vína zapříčinit, že je mdlé a neharmonické. Víno může mít dokonce zatuchlou pachuť, připomínající vlhký sklep. V našem samostatném článku zjistíte, jak takové zkažené víno odhalit. A právě tomu se vinařství Cascina Garitina používáním šroubovacích uzávěrů vyhýbá.

Gianluca pro svá vína klasický korek nepoužívá ale i z dalších důvodů:

  • Díky šroubovacímu uzávěru se výsledná vína příliš neliší v chuti.
  • Šroubovací uzávěr Gianlucovi umožňuje kontrolovat přísun kyslíku do vína díky speciálním membránám, kterými jsou uzávěry opatřeny.
  • Víno ze šroubovacího uzávěru nepřejímá další chutě, které v případě korku mohou být i nahořklé.
  • Benefitem je i snadnější otevírání lahví. Pokud nepoužijete speciální planžetový otvírák na archivní lahve, může se vám korek snadno rozdrolit do vína.
Cascina Garitina používá šroubovací uzávěry na víno

Seznamte se s exkluzivním vínem. Jmenuje se Garitta

Vlajkovým vínem z Cascina Garitina je červená suchá Garitta. Víno je vyrobeno ze 100% odrůdy Barbera a zraje v nerezových sudech. Chuť vína je nádherně harmonická, svěží a elegantní. Těšit se můžete z příjemné kyselinky, která je pro Barberu typická.

Už víte, že majitel vinařství Gianluca Morino se nebojí jít za obecně zažitá vinařská pravidla. A stejně takové je i víno Garitta.

Etiketa svým tvarem odráží Gianlucova životní kréda: Myslet pozitivně a dívat se vzhůru. Originální je i použití žluté barvy, která se pro design vinných etiket zpravidla nepoužívá. Šikmá etiketa symbolizuje rovněž stoupající sklon vinic, které se táhnou na vrch s názvem Garitta. Na něm se nacházejí vinné sklepy vinařství.

Víno se výtečně hodí k další archivaci. Pokud splníte podmínky pro správné uchovávání archivních vín, můžete si Garittu vychutnat třeba až za 20 let.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli