360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Soave, bílá perla Itálie

Soave víno

Jedno z nejprodávanějších italských bílých vín Soave se pyšní názvem původně středověkého městečka v severovýchodní Itálii. Kopce v okolí Verony dávají vzniknout kvalitním vínům, která si svou pozici – jako mnoho jiných – musela opakovaně vydobýt. Pojďme se společně podívat, čím vás mohou vína Soave zaujmout, nebo dokonce překvapit.

Vítejte v Soave, části vinařského regionu Benátska

Benátsko (italsky Veneta) je krajem, ve kterém se víno proslavilo již v dobách starověkého Říma. Soave je jednou z nejproduktivnějších oblastí regionu, která těží z půdy vulkanického původu, ale zároveň je ohrožena mlhavým počasím, které hroznům příliš nesvědčí.

Převážně svažité a dobře orientované polohy Soave se od sebe při bližším pohledu a hlubších znalostech terroir liší a jejich produkce i samotná vína se proto s ohledem na kvalitu označují různým způsobem. V Soave vás kromě vín mohou zaujmout také historické památky, v okolí najdou zalíbení i milovníci přírody.

Víte, že…

Soave pochází z latinského slova „Suavis“, což znamená jemný nebo něžný. Dostat do vínku takový název je pro víno doslova skvělým předpokladem pro oblíbenost.

2017 Barolo DOCG Coste di Rose Bric Cenciurio

2018 Barolo DOCG Coste di Rose Bric Cenciurio

SKLADEM
1 290
2020 Barolo DOCG Bric Cenciurio

2020 Barolo DOCG Bric Cenciurio

SKLADEM
2018 Barolo Monrobiolo di Bussia DOCG Bric Cenciurio

2018 Barolo Monrobiolo di Bussia DOCG Bric Cenciurio

SKLADEM
1 290

Nerozlučná dvojice Soave a Garganega

Soave víno je neodmyslitelně spjato s hrozny vinné révy Garganega, které jsou jeho hlavní složkou – minimálně ze 70 %. Při kupáži běžných vín Soave se pak pracuje ještě s odrůdami Trebbiano di Soave, Chardonnay nebo Pinot Bianco.

Garganega je odrůda, která se vyznačuje tvrdší slupkou, a proto lépe než jiné odolává výše zmíněnému klimatu s častými mlhami. Ty mohou hroznům uškodit tím, že zapříčiní vznik plísní nebo rozvinutí některých chorob.

oblast Soave víno

Soave víno na cestě od kvantity ke kvalitě

Jak už jsme předeslali v úvodu, vína Soave získala – v poměrně nedávné době – špatnou pověst, kterou ovšem zase zvládla napravit. Ke zhoršení jejich kvality došlo v návaznosti na administrativní zásahy a snahu zvýšit produkci i za cenu zařazení méně kvalitních vinic k původnímu území Soave.

Do kupáže se tak stále častěji dostávala i odrůda Trebbiano Toscano, která je považována za daleko méně hodnotnou než Trebbiano di Soave.

K nápravě, a hlavně opětovné důvěře ve vína Soave začalo docházet v 90. letech a přispělo k ní zejména stanovisko rozhodných orgánů, které určily další klasifikaci vín Soave a dvě nadřazené kategorie, kterými jsou Soave Classico DOC a Soave Superiore DOCG.

Jako Soave Classico DOC jsou nyní označována vína pocházející z původní historické oblasti, a to zejména z krajiny mezi městy Soave a Monteforte d’Alpone. U vín Soave Superiore DOCG je pak ještě přísněji regulován výnos vinic nebo jejich výsadba. Tato vína mohou nést také označení Riserva, a to při splnění minimálního obsahu alkoholu 12,5 % a za předpokladu, že zrála minimálně rok, než se dostala do prodeje.

Luxusní záležitostí regionu je Recioto di Soave DOCG – bílé víno, které se vyrábí metodou passito z polosuchých bobulí odrůdy Garganega a je připravováno též jako šumivé nebo likérové víno.

Víte, že…

Výraz „passito“ znamená, že hrozny byly sušeny po dobu až tří měsíců a nejméně jednou týdně ručně obraceny. Tato metoda výroby vede k silnému a sladkému vínu.

Čím vás vína Soave mohou zaujmout?

Typické Soave je suché víno s ovocným nádechem, ve kterém můžete rozeznat tóny broskve, žlutý meloun nebo třeba pomerančovou kůru. U vín, která dozrávají v dubových sudech, se pak projeví ořechový buket a po nějaké době také chutě marmelády nebo medu.

Vybraná vína Soave mají dobrý předpoklad k archivaci, a proto je najdete i v naší nabídce.

Pokud jsme vás na toto víno nalákali, připravte si k němu třeba drůbež, rybu nebo sýry a podávejte ho vychlazené na 10–12 stupňů. Čeká vás ojedinělý zážitek.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli