360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Mercurey a Sancerre – méně známá bílá vína z Francie

Mercurey a Sancerre: Méně známá bílá vína z Francie

V minulém článku jsme psali o nejslavnějších druzích bílého vína, dnes si představíme naopak ty méně známé – konkrétně z Francie. Francouzské víno jako takové nemůže snad nikdo považovat za neznámé, přesto se někdy můžeme setkat s vínem z Francie, o kterém jsme toho zatím tolik neslyšeli. Odborník sice bude vědět, s jakým vínem má tu čest, ale ten, kdo do světa vín teprve vstupuje, nemusí tušit… Pojďme se v tomto článku podívat na vybraná z nich.

Na úvod si ještě pro jistotu připomeňme, že Francie používá k označování vín takzvaný apelační systém. Ten je založen na principu vyzdvihujícím region, ze kterého pocházejí hrozny zpracované do daného vína. Na etiketách se tak u jednotlivých vín proto nejčastěji setkáte s výrazným jménem oblasti jejich původu.

V některých případech bude však dominovat slovo Chateau (zámek), které označuje vinařství, kde se víno zrodilo. Zajímavé je, že se v daném místě žádný zámek vlastně ani nacházet nemusí. A do třetice uveďme ještě označení Vin de Pays, které je propojeno s názvem některé z charakteristických odrůd.

Dva tipy na objevení francouzského vína

Vinařské regiony Francie se nacházejí na téměř celém jejím území a například abecedně je můžeme seřadit takto: Alsasko, Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Jura, Languedoc – Roussillon, Provensálsko + Korsika, Savojsko, Střední Francie, Údolí řeky Loire a Údolí řeky Rhony. My teď společně nahlédneme do dvou z nich.

1. Mercurey: Bílá perla z Burgundska

Jednou z nejvyhlášenějších obcí Burgundska je Mercurey, která je zároveň dominantní apelací v oblasti zvané Côte Chalonnaise. Přestože z burgundských vín si můžete dopřát zejména luxusní červená, zapomenout nemůžeme ani na bíle víno.

Převládající bílou odrůdou regionu je Chardonnay, která zde má i svůj původ, a bílá vína z Mercurey mohou být založena ještě s podílem odrůdy Pinot Blanc. Nejčastěji ale narazíte na jednoodrůdové víno se stoprocentním obsahem Chardonnay.

Nejbližší okolí apelace má status Premier Cru, v širším okolí se pak nacházejí vinice s klasifikací Mercurey AOC (Apellation ďOrigine Controlée).

Mercurey jsou bohatá a plná bílá vína, obvykle žlutavé barvy se zelenými odstíny. Ucítíte z nich aroma bílého ovoce, zejména jablek. Mají svěží minerální chuť a na závěr působí dojmem měkkosti a teplosti. Doporučují se otevírat od třetího roku a podávat jako aperitiv.

Chardonnay zraje v říjnu a dosahuje vysoké cukernatosti, svědčí mu také zrání v barikových sudech. Mercurey vína se skvěle kombinují se sýry a omáčkami se smetanovým základem, hodí se i k uzeným rybám, mořským plodům nebo steakům.

2. Sancerre: Bílá perla z údolí řeky Loire

Vína Sancerre pocházejí ze stejnojmenné vinařské apelace, jejíž převážná část se nachází na levém břehu řeky Loire. Nejčastěji zde nalezneme bílou odrůdu Sauvignon Blancs, která je základem právě pro zdejší bílá vína. Vychutnat si můžete ale i Sancerre rosé nebo červené Sancerre z odrůdy Pinot Noir.

Pravdou však zůstává, že Sancerre je především králem Sauvignonů. Jsou to tradičně suchá, plná vína s ovocnými chutěmi a jemnými květinovými vůněmi. Oceníte na nich vyváženou kyselost a grapefruitové tóny s příměsí broskví. Rozpoznat můžete i chuť ostružin, ananasu nebo angreštu.

Právě tato vína jsou jedním z ukázkových příkladů toho, jak velký vliv má na výslednou podobu vína terroir. Téměř 400 výrobců vína zde zkouší svůj um a vyrábějí i excelentní cuvée. Typická Sancerre zrají většinou v nerezových tancích, aby si zachovala svoji svěžest a lehkost.

Sancerre se hodí k pokrmům z ryb, vzájemně se doplní s plísňovými a kozími sýry. Ze všech druhů masa si budou nejlépe rozumět s drůbežím.

Náš tip: Za pozornost stojí určitě celý region se stejnojmenným městem Sancerre, které okouzlí zejména milovníky historie. Městečko s přibližně 1400 obyvateli má kopcovitý ráz a nabízí krásný výhled na řeku Loire.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli