360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Vinařství na úpatí vulkánů: Tenuta di Corte Giacobbe

Vinice Tenuta di Corte Giacobbe

Italská vinice Tenuta di Corte Giacobbe je trochu netradiční: nachází se totiž na svazích dvou vyhaslých vulkánů. V půdě stále najdete pozůstatky lávy a sopečného popela. A právě proto je zdejší terroir neobvykle bohatá na minerály, které vínu propůjčují charakteristické aroma. Pozadu nezůstává ani plná a výrazná chuť, pro níž jsou místní vína vyhlášená.

Z vinice k Benátkám a ještě dál

Vinice Tenuta di Corte Giacobbe leží na pomezí dvou italských provincií, Verony a Vicenzy. Sopky, na jejichž svazích stojí, se jmenují Calvarina a Crocetta a společně vytváří vulkanický komplex, který je jednou z nejvýznamnějších dominant veronské krajiny. Terasovité vinice se prolínají s bohatými porosty akácií, které vínu poskytují přirozenou ochranu. Když překonáte převýšení 500 metrů a vyšplháte na jeden z vulkánů, naskytne se vám dechberoucí výhled do okolní krajiny. Na východě dokonce zahlédnete překrásné Benátky.

Co najdete v půdě

Nynější složení místní půdy je důsledkem vulkanických erupcí před 40 miliony let. Ve vápencovém podloží se nachází lávové čediče a tufy, šedočerné horniny vzniklé konsolidací sopečného popela. Právě ony jsou zdrojem minerálů, díky nimž je víno z Tenuta di Corte Giacobbe tak proslulé.

Tenuta di Corte Giacobbe terroir
Zdejší terroir má vulkanický původ. Díky tomu jsou vína z Tenuta di Corte Giacobbe bohatá na minerály.

Slunce a chlad spolu tvoří dokonalé hrozny

Vinice jsou orientované na jih, což vínu zajišťuje dostatek slunečního světla i tepla. Vínu prospívá i prudké střídání teplot – severoitalské dny jsou totiž obzvláště perné a noci zase obzvláště studené. „Teplotní rozdíly mají pozitivní vliv na kyselost vína. V průběhu teplého dne vína zrají a vytváří si strukturu. Během chladné noci zase získávají svěžest,” vysvětluje Francesca, spolumajitelka vinařství.

Mimo to se vinice nachází v poměrně vysoké nadmořské výšce a révu neustále ovívá chladný proud vzduchu, který si k ní razí cestu z nedalekých Alp. „Pro víno jsou to ideální podmínky,” říká Francesca.

Historie vinařství: Od zakladatele Augusta po současnost

Tenuta di Corte Giacobbe vyrábí víno už po tři generace. „Jsme rodinné vinařství, které založil můj dědeček Augusto v roce 1934,” vypráví Francesca. Rodina původně pochází z Benátska, kde se nachází právě vinice Tenuta di Corte Giacobbe, ale vlastní také další dvě vinařství: Tenuta Montecchiesi a Dal Cero in Valpolicella. V současnosti vede vinařství už třetí generace rodiny Dal Cero: Francesca a její dva bratři, Nico a Davide. Každý z nich má na starosti jednu oblast vinařství. Davide vyrábí víno – stará se o vinné sklepy, assemblage a další náležitosti. Nico má na starosti prodej v Itálii a Francesca se stará o export.

Rodina Dal Cero
Rodina Dal Cero.

Čím je víno z Tenuta di Corte Giacobbe tak speciální?

Dobrých italských vín je nespočet. Proč sáhnout právě po tom od rodiny Dal Cero? Výjimečným aspektem jejich vín je zachování charakteristik, které víno získalo ve vulkanické půdě. Vína jsou díky tomu svěží a bohatá na minerály.

Rodina při výrobě používá dva způsoby zrání. Lehčí vína, jako například Soave Tenuta di Corte Giacobbe, nechává zrát v oceli, která vínu dodává svěží charakteristiky. Oproti tomu vína určená k archivaci, jako třeba Soave Runcata nebo Amarone, zrají v dubových sudech. Skrz dubové dřevo totiž do vína proniká kyslík. Dubové tóny jsou pak znát i v chuti vína.

Naše vína mají jedinečný styl, spočívající především v unikátním složení půdy a klimatických podmínkách. Oproti ostatním vínům mají větší svěžest, více minerálů a tóny exotického ovoce. Velmi důležité je pro naše víno aroma, které se při výrobním procesu snažíme zdůraznit,” popisuje Francesca.

S ohledem na přírodu a tradice

Vinařství sice nevlastní oficiální BIO certifikaci, jeho filozofií je však výroba vína v souladu s přírodou. Rodina proto k ošetřování vinic používá jen minimum chemikálií a výhradně přírodní hnojiva. „Ve vinici sami žijeme, takže je to i v našem vlastním zájmu,” dodává Francesca.

Vinice Tenuta di Corte Giacobbe
Vinice Tenuta di Corte Giacobbe.

Exkluzivní vína z exkluzivního vinařství

Vinařství Tenuta di Corte Giacobbe na svazích vulkánů pěstuje čtyři odrůdy vinné révy: Garganegu, Durello, Chardonnay a Pinot Grigio. Z těch pak vyrábí vynikající vína:

  •       Soave Tenuta di Corte Giacobbe,
  •       Soave Runcata,
  •       Pinot Grigio,
  •       Pinot Grigio Ramato,
  •       Brut Metodo Classico
  •       a Cuvée Augusto.

Nejúspěšnějším vínem z produkce vinařství je Soave, a to v obou jeho variantách. Pojďme si ho představit.

Jedno vinařství, dvě různá Soave

Vinařství nabízí dva různé druhy Soave: Soave Tenuta di Corte Giacobbe a Soave Runcata. První jmenované je lehčí, více svěží a ovocné. Soave Runcata je oproti tomu výraznější a komplexnější. Výborná jsou obě.

Soave je bohaté na chutě a vůně

Soave Tenuta di Corte Giacobbe je typické svým bohatým aromatem. Ucítíte z něj zralý meloun, pomeranče, jasmín a heřmánek, doplněné tóny rozmarýnu a sena z horské louky. Chuť je vyvážená, přetrvávají v ní tóny melounu a citrusů, zakončené nádechem mandlí. Víno je prosycené minerály, které se v něm nacházejí díky vulkanickému původu terroir.

Soave Runcata se vyrábí z odrůdy Garganega, která roste v nejvýše položených částech vinice, díky čemuž je velice výrazné a komplexní. V buketu ucítíte bohatou vůni akácií a mandlových květů, s tóny šalvěje a rozmarýnu. Výrazné jsou minerální charakteristiky. Víno v sobě má i tóny dubu, protože zraje v dubových sudech.

Příběh Soave od sklizně po otevření lahve

Sklizeň hroznů určených pro výrobu Soave Tenuta di Corte Giacobbe začíná v polovině září. Vinaři z Tenuta di Corte Giacobbe hrozny sbírají ručně, aby se plody nepoškodily a zůstala zachována jejich struktura. Po krátké kryomaceraci víno fermentuje v ocelových nádržích a následně 4–5 měsíců zraje v ocelových nádržích.

Kryomacerace je výrobní proces, při němž víno prudce ochladíte. Díky tomu si zachová svěžest a aroma,” vysvětluje Francesca.

Soave Runcata se sklízí o něco později, obvykle v říjnu. Sklizeň probíhá taktéž ručně, a to hned dvakrát. Při první sklizni vinaři vyberou jen bobule, které už jsou zralé, a ty zbylé nechají ještě chvíli zrát, než je posbírají při druhé sklizni. Díky tomu je zachována maximální kvalita všech plodů. Víno následně 12 měsíců zraje v dubových sudech o objemu 20 hektolitrů. Poté dalších osm měsíců odpočívá v lahvích.

Tenuta di Corte Giacobbe hrozny ve vinici
Hrozny se sklízí ručně.

Od roku 2021 součástí prestižní Cru

Cru je oficiálním označením vinice, která opakovaně produkuje výborné víno. V roce 2021 jej získala i vinice Roncà-Monte Calvarina, na níž Tenuta di Corte Giacobbe své hrozny pěstuje.

Přečtěte si, jak funguje klasifikace evropských vín.

Soave se hodí k archivaci

Soave je výborné ihned, zároveň je to ale víno s velkým potenciálem k archivaci. Proto doporučujeme počkat si na vývoj terciálních chutí a aroma a ještě několik let s otevřením lahve počkat. Vinařství Tenuta di Corte Giacobbe garantuje možnost Soave archivovat minimálně po dobu 20 let. To však neznamená, že víno musíte zamknout do sklepa. Láhev můžete otevřít kdykoli v průběhu archivace, a pokud si jich pořídíte více, můžete postupně sledovat, jak víno v průběhu času zraje.

Jak Soave servírovat?

Soave Tenuta di Corte Giacobbe výborně poslouží jako aperitiv, lahodně ale chutná i v kombinaci s lehčími prvními chody – bílým masem, rybami a zeleninou. Ideální servírovací teplota je mezi 10 a 12 °C.

Soave Runcata se pak hodí k sofistikovanějším pokrmům, jako je krémové rizoto, krab nebo uzený losos. Servírovat byste ho měli o teplotě 12–14 °C.

Pro koho se Soave hodí jako dárek?

Soave je ideální jako dárek. Darovat ho můžete svým blízkým, kterým uděláte radost hned dvakrát – jednou při darování, podruhé za několik let při otevření. Zároveň se ale jedná o prestižní víno hodné kteréhokoli obchodního partnera – bylo totiž oceněno nejvyšším italským hodnocením vín Tre bicchieri, které uděluje časopis Gambero Rosso v katalogu nejlepších italských vín.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli