360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino

Historie vína Barbaresco: Na své místo na výsluní si muselo počkat

vinice, na které se pěstuje víno Barbaresco

Historie vína Barbaresco se píše už několik staletí. Kudy kráčely dějiny tohoto italského vína a kde se v současnosti pěstuje? Vydejte se s námi po stopách Barbaresca v tomto článku. 

Stručná historie vína Barbaresco  

Barbaresco se vyrábí z hroznů odrůdy Nebbiolo – stejně jako víno Barolo. Zatímco Barolo ale mnozí označují za krále vín, na Barbaresco se v historii velké procento lidí dívalo jako na slabšího příbuzného Barola. Někteří ho dokonce neprávem degradovali do role obyčejného stolního nebo dezertního vína. 

Všechno to začalo v roce 1894  

V oblasti Barbaresco se vyráběla vína z hroznů odrůdy Nebbiolo po staletí, do historie vína Barbaresco se ale zapsal rok 1894. Tehdy se totiž stalo uznávaným vínem s vlastními jedinečnými vlastnostmi a přívlastky. 

V té době vznikla společnost Cantina Sociale di Barbaresco, která sdružila pěstitele odrůdy Nebbiolo v Barbarescu. Cantina se rozhodla dát pěstitelům hroznů možnost volby. Buď mohli Nebbiolo prodávat vinařům, kteří z něj vyrábí Barolo… nebo ho dodávat místním výrobcům Barbaresca, a tím podpořit svůj region. 

1954 Barbaresco Riserva Bersano

1954 Barbaresco Riserva Bersano

SKLADEM
5 900
1955 Barbaresco Pio Cesare

1955 Barbaresco Pio Cesare

SKLADEM
6 900
1965 Barbaresco Angelo Gaja

1965 Barbaresco Angelo Gaja

SKLADEM
13 500
1945 Barbaresco Pio Cesare

1945 Barbaresco Pio Cesare

SKLADEM
11 500
1982 Barbaresco Produttori del Barbaresco

1982 Barbaresco Produttori del Barbaresco

SKLADEM
4 590
1984 Barbaresco Clemente Guasti

1984 Barbaresco Clemente Guasti

SKLADEM
2 490
1978 Barbaresco Quazzolo Michele & Figli

1978 Barbaresco Quazzolo Michele & Figli

SKLADEM
2 390
1975 Barbaresco Castello di Neive

1975 Barbaresco Castello di Neive

SKLADEM
3 490
1951 Barbaresco Marchesi di Barolo

1951 Barbaresco Marchesi di Barolo

SKLADEM
7 900
1959 Barbaresco Guiseppe Contratto

1959 Barbaresco Guiseppe Contratto

SKLADEM
4 990

První světová válka 

Založení Cantiny znamenalo pro Barbaresco dobrý start, ale předčasná smrt jednoho ze zakladatelů a začátek první světové války jeho následující rozvoj značně zbrzdily. I tak ale vinaři dokázali pokračovat, a Barbaresco postupně začalo být vnímáno jako dobré italské červené víno. 

Nová generace přinesla do historie vína Barbaresco zvrat 

Zvrat přišel v padesátých letech 20. století díky nové generaci vinařů, která do výroby Barbaresca vložila naprosté maximum. V průběhu této doby se výrazně zlepšila jeho kvalita a popularita mezi znalci vína. V šedesátých letech 20. století začali výrobci prosazovat víno Barbaresco na mezinárodních trzích, a dali mu tak základ pro růst do podoby vína, které známe a milujeme dnes. 

Jedním z generace nových vinařů byl italský vinař Angelo Gaja, který se soustředil a stále soustředí na nejvyšší kvalitu vín. Značka Gaja se tak postupem času stala synonymem luxusu, což se odrazilo i na víně Barbaresco, které slavný vinař pozvedl na úroveň Barola. 

Dnes je víno Barbaresco ceněno jako jedno ze skutečně velkých italských červených vín. Prodává se ve velkém množství jak v tuzemsku, tak v zámoří, a mnozí věří, že konečně vystoupilo ze stínu svého slavnějšího bratrance. 

Kde se pěstují hrozny pro výrobu vína Barbaresco? 

 Existují tři oblasti, ve kterých se pěstují hrozny Nebbiolo, z nichž se víno Barbaresco vyrábí:

  • stejnojmenná oblast Barbaresco 
  • Neive  
  • Treiso 

Každá z těchto oblastí má podobné půdní a klimatické podmínky. 

harvest

Čím je zajímavé Barbaresco pěstované ve stejnojmenné oblasti?  

Tento region je zodpovědný za přibližně 45 % produkce Barbaresca v Itálii. Je plný vinic a hostí také některá z největších vinařství věnujících se výrobě Barbaresca. 

Vína z této oblasti mají obvykle poměrně světlé zabarvení, což může lidi, kteří hledají červená vína s hlubšími odstíny, lehce odradit. Nenechte se ale zmást. Samotný nápoj je nádherně aromatický a má silnou strukturu. 

Čím vyniká víno Barbaresco z oblasti Neive? 

Neive je rozsáhlá vinařská oblast, kde se nepěstují jen hrozny odrůdy Nebbiolo. Tato oblast je zodpovědná za přibližně 31 % produkce Barbaresca, ale pěstuje se tu také Dolcetto, Barbera a Moscato. Neive je tak jednou z nejvšestrannějších vinařských oblastí v Itálii 

Vína Barbaresco vyráběná v této oblasti bývají o něco plnější a tříslovitější než vína pěstovaná v ostatních dvou regionech. 

lahve vína v přepravkách

Jaké vlastnosti má Barbaresco z oblasti Treiso? 

Vinice Nebbiolo v oblasti Treiso se nacházejí přímo na nejvyšších vrcholcích kopců regionu. Tato oblast se podílí na produkci Barbaresco přibližně z 20 %. 

Obecně platí, že tělo vína Barbaresco z této oblasti bude o něco lehčí a mile překvapí svou jemností 

Barbaresco prostě musíte ochutnat! 

Barbaresco je víno, které byste při degustaci slavných vín rozhodně neměli vynechat. Jedná se o komplexní víno, které alespoň rok zrálo v dubových sudech a poté půl roku v láhvích. A můžeme vám potvrdit, že rozhodně stojí za to.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli