360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Historie vína Barbaresco: Na své místo na výsluní si muselo počkat

vinice, na které se pěstuje víno Barbaresco

Historie vína Barbaresco se píše už několik staletí. Kudy kráčely dějiny tohoto italského vína a kde se v současnosti pěstuje? Vydejte se s námi po stopách Barbaresca v tomto článku. 

Stručná historie vína Barbaresco  

Barbaresco se vyrábí z hroznů odrůdy Nebbiolo – stejně jako víno Barolo. Zatímco Barolo ale mnozí označují za krále vín, na Barbaresco se v historii velké procento lidí dívalo jako na slabšího příbuzného Barola. Někteří ho dokonce neprávem degradovali do role obyčejného stolního nebo dezertního vína. 

Všechno to začalo v roce 1894  

V oblasti Barbaresco se vyráběla vína z hroznů odrůdy Nebbiolo po staletí, do historie vína Barbaresco se ale zapsal rok 1894. Tehdy se totiž stalo uznávaným vínem s vlastními jedinečnými vlastnostmi a přívlastky. 

V té době vznikla společnost Cantina Sociale di Barbaresco, která sdružila pěstitele odrůdy Nebbiolo v Barbarescu. Cantina se rozhodla dát pěstitelům hroznů možnost volby. Buď mohli Nebbiolo prodávat vinařům, kteří z něj vyrábí Barolo… nebo ho dodávat místním výrobcům Barbaresca, a tím podpořit svůj region. 

První světová válka 

Založení Cantiny znamenalo pro Barbaresco dobrý start, ale předčasná smrt jednoho ze zakladatelů a začátek první světové války jeho následující rozvoj značně zbrzdily. I tak ale vinaři dokázali pokračovat, a Barbaresco postupně začalo být vnímáno jako dobré italské červené víno. 

Nová generace přinesla do historie vína Barbaresco zvrat 

Zvrat přišel v padesátých letech 20. století díky nové generaci vinařů, která do výroby Barbaresca vložila naprosté maximum. V průběhu této doby se výrazně zlepšila jeho kvalita a popularita mezi znalci vína. V šedesátých letech 20. století začali výrobci prosazovat víno Barbaresco na mezinárodních trzích, a dali mu tak základ pro růst do podoby vína, které známe a milujeme dnes. 

Jedním z generace nových vinařů byl italský vinař Angelo Gaja, který se soustředil a stále soustředí na nejvyšší kvalitu vín. Značka Gaja se tak postupem času stala synonymem luxusu, což se odrazilo i na víně Barbaresco, které slavný vinař pozvedl na úroveň Barola. 

Dnes je víno Barbaresco ceněno jako jedno ze skutečně velkých italských červených vín. Prodává se ve velkém množství jak v tuzemsku, tak v zámoří, a mnozí věří, že konečně vystoupilo ze stínu svého slavnějšího bratrance. 

Kde se pěstují hrozny pro výrobu vína Barbaresco? 

 Existují tři oblasti, ve kterých se pěstují hrozny Nebbiolo, z nichž se víno Barbaresco vyrábí:

  • stejnojmenná oblast Barbaresco 
  • Neive  
  • Treiso 

Každá z těchto oblastí má podobné půdní a klimatické podmínky. 

harvest

Čím je zajímavé Barbaresco pěstované ve stejnojmenné oblasti?  

Tento region je zodpovědný za přibližně 45 % produkce Barbaresca v Itálii. Je plný vinic a hostí také některá z největších vinařství věnujících se výrobě Barbaresca. 

Vína z této oblasti mají obvykle poměrně světlé zabarvení, což může lidi, kteří hledají červená vína s hlubšími odstíny, lehce odradit. Nenechte se ale zmást. Samotný nápoj je nádherně aromatický a má silnou strukturu. 

Čím vyniká víno Barbaresco z oblasti Neive? 

Neive je rozsáhlá vinařská oblast, kde se nepěstují jen hrozny odrůdy Nebbiolo. Tato oblast je zodpovědná za přibližně 31 % produkce Barbaresca, ale pěstuje se tu také Dolcetto, Barbera a Moscato. Neive je tak jednou z nejvšestrannějších vinařských oblastí v Itálii 

Vína Barbaresco vyráběná v této oblasti bývají o něco plnější a tříslovitější než vína pěstovaná v ostatních dvou regionech. 

lahve vína v přepravkách

Jaké vlastnosti má Barbaresco z oblasti Treiso? 

Vinice Nebbiolo v oblasti Treiso se nacházejí přímo na nejvyšších vrcholcích kopců regionu. Tato oblast se podílí na produkci Barbaresco přibližně z 20 %. 

Obecně platí, že tělo vína Barbaresco z této oblasti bude o něco lehčí a mile překvapí svou jemností 

Barbaresco prostě musíte ochutnat! 

Barbaresco je víno, které byste při degustaci slavných vín rozhodně neměli vynechat. Jedná se o komplexní víno, které alespoň rok zrálo v dubových sudech a poté půl roku v láhvích. A můžeme vám potvrdit, že rozhodně stojí za to.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli